Řeka Doubrava byla Chittussiho láskou

31. červenec 2016

Údolí, které začíná hned za Ronovem nad Doubravou, nese jméno Antonína Chittussiho. Tady slavný malíř hledal inspiraci pro svá díla. Krajina se změnila, ale stále je kouzelná a skrývá nejedno překvapení.

Dědeček Antonína Chittussiho byl obchodník a přišel do Ronova nad Doubravou ze severní Itálie. Mladý Chittussi kupeckou živnost nepřevzal, velmi brzy se u něho projevilo výtvarné nadání a po gymnáziu odešel studovat malířství do Prahy.

Chittussi se přátelil s mladými českými umělci a společně bojovali za národní svébytnost. Za to si spolu s Mikolášem Alšem vysloužili vyloučení z výtvarné akademie a několik dnů vězení. Poté Chittussi odchází do Francie, kde se začíná plně věnovat krajinářství. Několik pláten věnoval i řece Doubravě a krajině kolem ní. Jeho díla dnes visí v každé větší galerii.

Pařížov, přehrada jako hrad

Pařížov je nejkrásnější česká přehrada, aspoň to o ní říká bývalý hrázný Jiří Horský. Na přehradě se narodil a prožil tam celý život. V jejich rodině se řemeslo dědí, hrázným na Pařížově byl jeho otec, je jeho syn a s největší pravděpodobností bude i jeho vnuk.

Čtěte také

Přehrada byla postavena na řece Doubravě v letech 1909 až 1913. Měla chránit kraj před povodněmi. A nutno přiznat, že svůj úkol mnohokrát splnila. Při povodních se hladina přehrady jedenadvacetkrát dostala až k přelivům, naposledy v červnu 2013.

Autor videa Martin Horský zve také na výstavu ke 100. výročí dokončení přehrady Pařížov do Chotěboře.

Po koruně hráze nevede pozemní komunikace a přehrada je oplocená. Pro všechny zájemce je ale možné se po hrázi projít. Stačí u branky zazvonit na hrázného.

Doubrava nemá dostatek vody pro vodáky. Dvakrát do roka ale dochází k vypouštění vody z nádrže pro skauty z Ronova nad Doubravou, kteří pořádají akci Otevírání a zavírání Doubravy. Během jednoho jarního a podzimního víkendu je možné sjet nádhernou přírodou po Doubravě z Pařížova až do Ronova.

Turecká líska

Uprostřed náměstí v Ronově nad Doubravou stojí torzo uschlého stromu. Je to turecká líska, kterou místní považují za ochránkyni města. Váže se k ní stará legenda, kdy světlo z ní vycházející, zachránilo ronovecké obyvatele před zkázou pekel.

Uprostřed náměstí v Ronově nad Doubravou stojí torzo turecké lísky

Turecká líska je více než 150 let stará. Často ji maloval i malíř památných stromů, místní rodák, Jaroslav Turek. Ten v roce 2005 zemřel, po jeho odchodu začala líska usychat.

Mlýnský náhon v tunelu

Na konci Ronova nad Doubravou na samém začátku Chittussiho údolí stojí Korečnický mlýn. Dvě stě let ho vlastní jeden mlynářský rod. K mlýnu vede náhon z Doubravy, který v jednu chvíli zmizí ve skalním tunelu a objeví se zase po padesáti metrech.

K vodnímu tunelu se váže legenda o dvou vězních odsouzených k smrti. Svůj život mohli vykoupit vytesáním náhonu pod skalou. Každý tesal z jedné strany a údajně se uprostřed nepotkali úplně přesně, tunel má proto pod skalou ostrou zatáčku.

Náhon ke Korečnickému mlýnu vede částí tunelem vysekaným ve skále
autor: KSA
Spustit audio