Řezy opilého Františka
Potřebujete:Těsto: 2 vejce, ¼ kg cukru, 10 dkg tekutého másla, 5 dkg kakaa, ¼ l mléka, ¼ kg polohrubé mouky, prášek do pečiva Na promazání: rybízová marmeláda Ořechová nádivka: 20 dkg mletých ořechů, 15 dkg cukru, 2 dcl rumu Čokoládová poleva: 7 dkg cukru, 7 dkg másla, lžíce kakaa, lžíce Solamylu, 2 lžíce vlažné vody
Postup:
Ušleháme vejce s cukrem a rozpuštěným máslem. Pak přidáme kakao, mléko, mouku a prášek do pečiva. Promícháme a pečeme na vymazaném a vysypaném plechu. Po upečení a vychladnutí potřeme rybízovou marmeládou a připravíme nádivku z mletých ořechů, cukru a rumu. Tu naneseme na rybízovou marmeládu a uděláme čokoládovou polevu, můžeme i z dvojité dávky. Máslo rozpustíme ve vodní lázni a postupně přidáváme ostatní ingredience. Hned nalijeme na buchtu.
Nejnovější recepty
E-shop Českého rozhlasu
Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!
Jan Rosák, moderátor
Slovo nad zlato
Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.