Rizoto s mletým masem a strouhaným sýrem. Tradiční italské jídlo vařené až do krémové konzistence

Rizoto je český název pro typicky italský pokrm z rýže zvaný risotto. Podle tradičního receptu by se mělo připravovat z rýže vařené ve vývaru, která se doplňuje máslem a cibulí. Díky tomu se všechny chutě krásně propojí a jídlo získá typickou krémovou konzistenci.

Ingredience
  • 300g mletého masa - nejlépe míchané
  • olivový olej
  • 2 cibule
  • česnek
  • 3 papriky
  • lžička balkánského koření čubrica
  • rajský protlak 2 lžíce
  • 3 rajčata
  • 1 lžíce uzené papriky
  • ½ lžičky pálivé papriky
  • chilli paprička
  • střednězrnná rýže 1 a 1/2 hrnku
  • mražený hrášek
  • vývar
  • strouhaný sýr (např. gouda)
  • hladkolistá petržel

I u nás je rizoto tradičním pokrmem, který bohužel školní jídelny odsunuly mezi téměř nepoživatelná jídla. Pokud však vezmete na milost krémovou konzistenci italského rizota, můžete si připravit během půl hodiny vynikající večeři.

Rýže je jedna z nejrozšířenějších plodin na světě. Asijská kuchyně se bez ní neobejde, ale i v Evropě patří mezi tradiční suroviny. Španělská paella a italské krémové rizoto patří mezi jídla, která se rozšířila i do dalších zemí.

Základním předpokladem je použití správné rýže. Na rizoto je vhodná kulatozrnná rýže Arborio, Carnarolli nebo Vialone Nano, která má pevné jádro a obsahuje hodně škrobu, který se při vaření uvolňuje, a právě díky němu je pak rizoto krásně krémové. Další nezbytnou přísadou je poctivý vývar, který dá rýži chuť.

Tak dobrou chuť!

Postup:
V hluboké nepřilnavé pánvi nebo v kastrolu orestujte na oleji nahrubo nakrájenou cibuli. Až zesklovatí přidejte mleté maso, snažte se ho vařečkou rozdělit na co nejmenší kousky, a restujte asi 5 minut dohněda. Přihoďte nasekaný česnek a papriky nakrájené na kostičky.
Restujte, poté směs osolte a dochuťte čubricou. Přimíchejte rajský protlak a rajčata nakrájená na kostičky. Po chvíli přidejte uzenou a pálivou papriku, propláchnutou rýži a mražený hrášek. Vše promíchejte a zalijte horkým vývarem (v nouzi stačí i voda).
Zamíchejte, dosolte a přiveďte k varu. Přikryjte pokličkou, zmírněte plamen na minimum a duste 20 minut. Vypněte oheň a nechte ještě pod pokličkou 5 minut dojít.
Podávejte posypané nastrouhaným sýrem a nasekanou petrželkou, případně s plátky chilli papričky.

V zásadě by hotové rizoto mělo být polotekuté a je třeba ho servírovat ihned po dovaření. Jakmile totiž vystydne, díky škrobu ztuhne v téměř pevnou hmotu, kterou už nelze ohřát a vrátit do stejné konzistence.

autor: KAB

Související

Nejnovější recepty

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Hurvínek? A od Nepila? Teda taťuldo, to zírám...

Jan Kovařík, moderátor Českého rozhlasu Dvojka

hurvinek.jpg

3 x Hurvínkovy příhody

Koupit

„Raději malé uměníčko dobře, nežli velké špatně.“ Josef Skupa, zakladatel Divadla Spejbla a Hurvínka