Roládové pohlazení
O recept na roládu z piškotového těsta, který patří k rodinným pokladům, se podělila naše posluchačka Jana Nováková z Načešic. Její děti prý doporučují s jahodovou marmeládou, vyzkoušejte ho taky!
Suroviny
6 vajec
120 g pískového cukru
100 g hladké mouky
Žloutky utřeme s cukrem dohladka, přidáme prosátou mouku a lehce vmícháme ušlehaný sníh z 6 bílků.
Těsto nalijeme na vymazaný a moukou vysypaný plech, nebo ho vyložíme pečícím papírem. Upečeme dorůžova a teplou placku svineme a necháme zarolovanou vychladnout. Poté rozvineme, promažeme marmeládou, nejlépe jahodovou. Vychladlou roládu nakrájíme na plátky.
Nejnovější recepty
E-shop Českého rozhlasu
Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!
Jan Rosák, moderátor
Slovo nad zlato
Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.