Rosolozub místo ústřic, rosolovka na obklady. Zimní houby umí překvapit
I v zimním období si můžete z procházky po lese přinést košík plný hub. V těchto dnech se dají ještě objevit penízovky, hlívy nebo ucho Jidášovo. Penízovky sametonohé jsou chuťově vynikající a voňavé. Dělají se z nich polévky, omáčky, hodí se do karbanátků, používají se velmi často v asijské kuchyni.
Znalci zimních hub určitě znají rosolozub huspenitý. To je podle mykoložky Terezy Tejklové celkem běžná houba, kterou najdete na smrkových pařezech nejčastěji do konce prosince.
„Rosolozub huspenitý připomíná želé. Má dvě formy. Takovou bělavou, průsvitnou, která připomíná mušličku nebo tmavší šedohnědou barvu plodnic. Zkoušeli jsme z nich dělat falešné ústřice, ale mně na tom chutnala nejvíc ta bylinková marináda,“ směje se mykoložka. Milovníci této houby si ale pochvalují chuť syrového rosolozubu, který pokapaný citronem a posolený připomíná skutečně delikatesní ústřice.
Mozkovka, rosolovka, černorosol
„Rosolozub huspenitý se dá upravit i na sladko. Obaluje se v cukru a lehounce se osmaží. To je potom dobrota,“ popisuje Tejklová a vyjmenovává podobné houby, jejichž názvy dokládají krásu českého jazyka.
Slyšeli jste někdy o černorosolu, rosoloklihatce nebo rosolovce mozkovité? Dokonce existuje i mozkovka rosolovitá.
Rosolovka mozkovitá roste běžně od podzimu do jara na větvích listnatých stromů, hlavně dubů. Používá se v lidovém léčitelství. Plodnice jsou pružné, obsahují dostatek vody a příjemně ochlazuje bolavá místa na těle, podobně jako ucho Jidášovo.
„Tyhle dvě houby se mi vždycky pletly. U rosolovky jsem si musela poznamenat její barvu, která je žlutá. Mozkovka je fialově zbarvená, taková rosolovitá houba, střevovitě zprohýbaná, ale je vzácnější, můžeme na ni narazit třeba v přírodní rezervaci Polom na Chrudimsku,“ dodává mykoložka.
Co dokáže penízovka sametonohá, aby přežila mráz? A dají se vypěstovat hřiby ze substrátu? Poslechněte si v záznamu pořadu.
Související
-
Houby léčí už tisíce let. Na imunitu pomůže hlíva, na okysličení krve reishi
Jiří Václavík svou firmu založil v roce 1981. Tenkrát vyráběl substráty na pěstování žampionů. Později začal pěstovat i další houby, jako je hlíva, šitake nebo reishi.
-
Češi v lesích každý rok nasbírají houby za miliardy. Za českou zálibu hrozí v Nizozemsku vězení
Přeborníci, mistři, znalci. Češi jsou národ houbařských fanatiků. V některých jiných evropských zemích by ale se svou vášní narazili. Nebo by si museli koupit povolenku.
-
Jídla z hub se ohřívat můžou. Mléko na otravu vůbec nepomáhá,...
Říká se, že Petr a Pavel chodí s nůší a kořínky a houby suší. Co je pravdy na tomhle tvrzení a jaké další mýty o houbách jsou v Česku zažité, o tom budu mluvit s my...
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!
Jan Rosák, moderátor


Slovo nad zlato
Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.