Roste vám doma malý hokejista? Není to levné, ale ani nemožné

14. srpen 2024

Letos v červenci proběhl další úspěšný ročník Dynamo hokejové školy. O hokej je mezi dětmi čím dál větší zájem, potvrdili provozní manažer školy Patrik Moučka a trenér mládeže Roman Truhlář.

„Jde o obdobu letního tábora. Příměstský tábor rozdělný na část dětí, které u nás spí i ty, které chodí domů. A zájem je čím dál větší. Máme danou kapacitu, která se naplní velmi rychle. Přihlášky jdou ven v lednu a během týdne máme plno,“ říká Patrik Moučka.

Děti, které se chtějí zúčastnit Dynamo hokejové školy, by ale měly být součástí nějakého klubu, nebo kurzu bruslení.

Za rostoucím zájmem o hokej může být podle Romana Truhláře také úspěch pardubických hokejistů i letošní Mistrovství světa. „I když uzávěrky byly už v lednu, tak mistrovství se odehrávalo v květnu, ale vždy to je takový boom, kdy se k hokeji přihlásí víc dětí. Jak je hokej víc vidět a ještě mistrovství bylo u nás, tak rodiče pak chtějí mít doma hokejistu.“

Na ledě od čtyř let

Roman Truhlář začínal s hokejem už ve čtyřech letech a pamatuje ještě malou halu bez střechy, kdy mladým hokejistům, jako pomůcka v orientaci sloužila třeba světla ve městě. „To už dneska děti nezažijí,“ dodává.

Manažer hokejové školy Patrik Moučka a trenér mládeže Roman Truhlář

Podle Truhláře je předškolní věk od čtyř, pěti let optimální pro začátek s bruslením. „Záleží jak ten klučina, nebo i holčina jsou vyspělí, vysocí, jakou mají motoriku těla.“ „To dítě může začít v době, kdy vydrží hodinu na ledě bez rodičů,“ doplňuje Patrik Moučka.

Hokeji se čím dál častěji začínají věnovat také dívky. „Holky jsou trochu vyspělejší než kluci, dospívají rychleji. A kolikrát jsou dívky šikovnější, je tam jiná tréninková morálka, jsou pozornější,“ říká Roman Truhlář.

Kolik stojí hokej

Hokej stále patří k dražším sportům. „Ale je spousta možností jak ho financovat. Ať už formou sponzoringu, nebo hodně pomáhá Český svaz ledního hokeje, který posílá každoročně různý počet výstrojí. Takže ta cenová stránka někdy odpadá. Brusle můžou stát dvacet tisíc, ale dají se sehnat i za pár stovek. Rozhodně je to drahý sport, ale dnes už to není neřešitelné,“ dodává Patrik Moučka.

Jak postupovat, když se chce dítě věnovat hokeji? A je možné stát se hokejistou „na zkoušku“? Poslechněte si celý rozhovor s Patrikem Moučkou a Romanem Truhlářem.

Spustit audio

Související