Roubený dům s podsíní v Dašicích

28. červenec 2015

Jádro města Dašice tvoří velké náměstí s měšťanskými domy z přelomu 18. a 19. století. Pokud se ale vydáte jen trochu „za roh“, v Křičenského ulici vás určitě svým vzhledem upoutá dům čp. 131. Je roubený a navíc má i podsíň.

Příběh dašické roubenky začíná podle historických pramenů v roce 1787. Tehdy si tu pozemek pro stavbu svého domu zakoupil jistý Matěj Šaurek. Dnes roubený dům vlastní manželé Hamerníkovi. Koupili ji před necelým čtvrt stoletím a snažili se zachovat její původní historický ráz.

Objekt je typickým podsíňovým domem, tedy stavením „s podloubím“

Podsíňové domy jsou nejčastěji rozšířené na Kolínsku, Nymbursku, Poděbradsku a Jičínsku. Na území Pardubického kraje takové domy najdeme v Lázních Bohdaneč, Lanškrouně nebo Jablonném nad Orlicí. Nejstarší doklady podsíňkových domů v okolí Pardubic pocházejí z Kostěnic a Sezemic (už z konce 17. století), Holic a Dašic. Nejstarší archivní doklad domu z podsíní je znám k roku 1457 z Litomyšle.

Podsíň roubeného domu v Dašicích

Využití podsíní mělo svůj význam hlavně u kupeckých domů, hostinců a kováren, podsíň ale sloužila i drobným zemědělcům. Podsíň je vlastně otevřenou přízemní částí podél přední štítové (popř. nádvorní) strany domu, prostorem pod předsazeným štítem. Byla ideálním místem pro ochranu nejrůznějších předmětů i lidí, a to nejen před deštěm. V městském prostředí docházelo k napojení podsíní a tím vytvoření dřevěného podloubí v celých blocích.

Čtěte také

V dašické roubence čp. 131, která ovšem není kulturní památkou, se zachovaly pozůstatky tzv. dýmníkového kuchyně a komínu. Lidově se mu díky velikostii říká také průlezný. Dnes je již samozřejmě nefunkční.

Roubený dům v Dašicích 2

U tohoto stavení se setkáváme také s tzv. podstávkou. Je to důmyslná podpůrná konstrukce, která převádí zatížení střechy - a pokud dům má patro, tak i patra - přímo k základům. Díky tomu nese roubená světnice umístěná uvnitř podstávky "pouze sama sebe" a nebortí se. Typ domu s podstávkou se vyvíjel minimálně čtyři století. Převážná část do dnešní doby dochovaných staveb vznikla na konci 18.

autoři: jsl , BRA
Spustit audio

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.