Rozjíždíte s novým rokem podnikání? Na paušální daň je nejvyšší čas

5. prosinec 2023

Chcete začít od Nového roku podnikat? K drtivé většině živnostenských profesí budete potřebovat živnostenský list, ať už se chystáte otevřít obchod s rukodělnými výrobky, šicí dílnu nebo cukrárnu. Než začnete nakupovat vše potřebné k podnikání, zajděte si na živnostenský úřad. Je to alfa omega, kterou všechno odstartujete.

„Samozřejmě nejdřív musí být nějaký podnikatelský plán. Dokumenty, které s sebou přinesete na živnostenský úřad, se liší podle toho, jakou činnost chcete vykonávat. Doporučuji určitě využít online služby přes webové stránky města Pardubic, kde se dá termín zarezervovat a ušetříte si čekání,“ radí právnička Tereza Možíšová.

Živnostenský list za půl hodiny

„Aby člověk mohl podnikat, musí splnit dvě základní podmínky. Musí být svéprávný, to znamená i plnoletý a bezúhonný. To si živnostenský úřad kontroluje sám, nemusíte už mít výpis z rejstříku trestů. Nezapomeňte na občanský průkaz a doklad o vzdělání. Jsou živnosti tzv. volné, u kterých doklad o vzdělání být nemusí. Tam, kde je potřeba prokázat odbornost, což může být například u řemeslných činností, je potřeba doložit odbornou způsobilost, tedy výuční list, a podobně.“

Specifický režim mají živnosti koncesované. To jsou ty, kde chce mít stát velkou míru kontroly. Například si budete chtít otevřít hospodu a prodávat tam lihoviny. Na to budete potřebovat koncesi. A je na státu, jestli vám ji udělí nebo ne. Podobné to je třeba u nákladní dopravy, a podobně.

Vyřízení živnostenského listu trvá maximálně půl hodiny a odcházíte s razítkem. Za zápis živnosti se platí tisíc korun. Pokud si budete chtít rozšířit činnost, musíte zaplatit poplatek znovu. Proto je lepší si rovnou více činností zapsat, ať je v budoucnu nemusíte platit. Ale to není všechno. Po návštěvě živnostenského úřadu vás čeká návštěva zdravotní pojišťovny a správy sociálního zabezpečení. Díky datové schránce už ale nemusíte tyto úřady navštívit osobně, pohodlnější je to elektronicky právě přes datovou schránku.

Paušál vždy od ledna

Někteří lidé využívají k placení daní a současně zdravotního a sociálního pojištění paušální daň. Podle pardubické právničky Terezy Možíšové se tento systém plateb celkem osvědčil a někteří živnostníci ho využívají i proto, že jsou ušetřeni veškerého papírování a shromažďování dokladů o příjmech a výdajích.

„Pokud mám příjmy do určitého limitu, odvádím státu paušální platbu tak, že si dám trvalý příkaz a každý měsíc odvádím stále stejnou částku, o víc se nestarám. Jediné, co si můžu připlatit, je nemocenské pojištění,“ vysvětluje Možíšová. Ale pozor, k paušální dani se můžete registrovat vždy od Nového roku, v průběhu roku se nedá tzv. naskočit. Pokud o paušální dani uvažujete, teď je ještě poslední možnost.

Pro rok 2024 se zvyšuje  paušální daň v prvním pásmu o 1290 Kč z 6 208 na 7 498 Kč.

Jak se zakládá společnost s ručením omezeným a pro koho je vhodná? Poslechněte si v záznamu pořadu.

Spustit audio

Související