Živnostenský list na počkání a jednodušeji než dřív

20. listopad 2018

Začínající podnikatelé mají většinou se založením živnosti mnoho starostí. Začíná to vyřízením živnostenského oprávnění. Praktický návod jak na to nám prozradila Jana Syrůčková z živnostenského úřadu (ŽÚ) v Pardubicích.

Nevíte-li si rady, stačí zavolat nebo se osobně dostavit na ŽÚ, kde pracovníci spolu s vámi vše důležité proberou a podle seznamu živností vyberou tu nejvhodnější. „ Spoustu informací je možné najít i na internetu, ale ne všechny jsou aktuální. Živnostenský zákon byl několikrát novelizován a některé zdroje na to zkrátka nezareagovaly,“ upřesňuje Jana Syrůčková.

Potřebné doklady

Oproti předchozím rokům jde vše o něco rychleji. Například výpis z rejstříku trestu si už budoucí živnostníci nemusí obíhat sami, zařídí to za ně živnostenské úřady. Pokud žádáte o provozování živnosti přímo na úřadě, osobně, měli byste předložit  doklad totožnosti. Může to být občanský průkaz, nebo pas. V případě, že se budete věnovat třeba řemeslné činnosti, měli byste doložit i odbornou způsobilost.

„Formuláře nemusíte předem vyplňovat, udělají to za vás přímo na místě pracovníci ŽÚ, kteří potřebné údaje zaregistrují rovnou do systému. Za úplně první registraci o podnikání zaplatíte tisíc korun. Kdo má oprávnění už z dřívější doby a jde ohlašovat další živnost, zaplatí pouze pět set korun.“ V Pardubicích jsou schopni vydat živnostenské oprávnění na počkání. Zažádat si ale můžete v kterémkoliv městě České republiky, aniž by bylo uvedeno v adrese vašeho trvalého bydliště.

Povinné údaje v živnostenském rejstříku

Každý živnostník registrovaný na živnostenském úřadě je automaticky zapsán do rejstříku. Ten je složen z části veřejné a neveřejné. Na internetu je veřejnosti zpřístupněno několik údajů o podnikateli, jako je jméno a příjmení, adresa místa provozování činnosti, nebo celé datum narození. Co ale nesmí být vidět je adresa trvalého bydliště, rodné číslo nebo doručovací adresa dotyčného. „Spousta fyzických osob ale má totožnou adresu místa podnikání s adresou trvalého bydliště. Pokud to chtějí změnit, mohou si určit za sídlo „firmy“ jinou adresu, třeba u rodičů. Zde je potřeba jejich písemný souhlas.“

Živnosti z hlediska požadavků na kvalifikaci jsou rozděleny do 4 kategorií:

  • volné živnosti
  • řemeslné živnosti
  • vázané živnosti
  • koncesované živnosti

Můžete podnikat, pokud máte záznam v rejstříku trestů? Odpověď najdete v záznamu Radioporadny.

autor: Věra Říhová
Spustit audio

Související