Ruční práce znovu ožívají. Vyrobte si vlastní magnetky za minutu

1. červen 2016

O co hezčí je ručně uháčkovaný svetr nebo ušitá sukně, než ta, kterou koupíme v tuctovém obchodě. Dnešní ženy začínají tyto rozdíly více vnímat, a proto nemá Martina Moličová ve své pardubické kreativní kavárně o návštěvníky nouzi.

A přicházejí hlavně maminky nebo prarodiče s dětmi. Dospělí si vychutnají kávu a jejich potomci se zabaví malováním hrnečku nebo jinou tvořivou činností.

Zaujmout děti je v dnešní době je těžké, ale zároveň i jednodušší. Stěžujeme si na to, že naši potomci nedají bez mobilu a tabletu ani ránu. Na druhou stranu právě díky technice existují nejrůznější aplikace, kde stačí zadat námět na tvoření pro děti a okamžitě se vám objeví tisíce nápadů, jak na to. V Radioporadně jsme Martinu Moličovou také požádali o pár tvořivých tipů právě v den, kdy mají děti svátek.

Jednoduché tipy na tvoření

Ozdobnou magnetku, která bude sloužit třeba jako úchytka na vzkazy na kuchyňské lednici, máme hotovou za minutu. Přesvědčte se sami.

Hrajeme si na architekty a stavíme město ze špaget. Potřebujeme k tomu jen neuvařené špagety a měkké bonbony typu marshmallow, které slouží jako spojovací materiál. Tahle zábava vydrží dětem na celé odpoledne.

Čelenky s ozdobami potěší hlavně holčičky. Stačí jednoduchá čelenka z umělé hmoty zakoupená v galanterii, pár umělých květin, filc a tavná pistole. Pěti až deseticentimetrovou část čelenky obalíme filcem, na který nalepíme dle vlastní fantazie kvítka. A ozdoba je na světě.

Zvířátka z květináčů ozdobí dětský pokoj i balkón v paneláku. Vezmeme hliněný květináč a připravíme si peříčka, papír, lepidlo a akrylové nebo temperové barvy. Květináč obrátíme užší částí nahoru. A pomalujeme ho podle toho, koho bude znázorňovat. Může to být maminka, tatínek, sova nebo kočka…. Pak vyrobíme oči z papíru a nalepíme je na květináč. Pokud chceme například sovu, přilepíme i peříčka na místo křídel a za půl hodiny máme dekoraci hotovou.

autor: jsl
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.