Rybízový koláč
Potřebujete:Těsto: 140g práškového cukru, 140g másla, 5 žloutků, 250g polohrubé mouky, 50g ořechů, prášek do pečiva Pěna: 100g práškového cukru, 5 bílků, 300g červeného rybízu
Postup:
Máslo, žloutky a cukr vyšleháme do pěny, přidáme mouku s práškem a pomleté ořechy. Těsto rozetřeme na vymazaný plech a upečeme. 100g práškového cukru zalijeme vodou (zarovnáme) a uvaříme sirup. Z bílků ušleháme tvrdý sníh a pomalu do něj zašleháme horký sirup. Bílkovou hmotu rozetřeme na koláč. Pěnu hustě posypeme očištěným a umytým rybízem. Necháme několik hodin odležet.
Nejnovější recepty
E-shop Českého rozhlasu
Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!
Jan Rosák, moderátor
Slovo nad zlato
Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.