Rytmus Východní Čechy pomáhá těm, co to mají těžké

26. říjen 2017

Obtížně se staví na vlastní nohy. Různě znevýhodnění lidé ale postupně něco takového často dokážou. Asistuje jim u toho společnost Rytmus Východní Čechy.

„Sídlíme v Chrudimi. Máme taky pracoviště v České Třebové. Z těchto měst vyjíždíme do celého Pardubického kraje. Pomáháme třeba lidem se zdravotním znevýhodněním najít práci. Zaměřujeme se taky na lidi se sociálním a jiným znevýhodněním,“ vysvětluje ředitelka společnosti Eva Sládková.

Rytmus se snaží, aby na něm uživatelé byli co nejméně závislí. „Máme i službu podpora samostatného bydlení, kde pomáháme lidem s mentálním postižením naučit se samostatně bydlet, aby potřebovali co nejméně sociálních služeb. Podařilo se nám, že několik lidí bydlí naprosto samostatně a nepotřebuje nás.“

Dobrá praxe

Společnost podle Sládkové chystá třeba projekt Kafebar, kde se sama snaží jít příkladem. „Zaměstnáváme člověka se znevýhodněním jako baristu. Motivujeme tím firmy na běžném trhu práce, aby podobné lidi taky zaměstnávali. S projektem se účastníme různých veřejných akcí.“ Pro klienty mají připravené kurzy jako třeba hospodaření s penězi, kyberšikana, společenské vystupování, cestování a podobně.

Taky za různými benefičními koncerty stojí Rytmus Východní Čechy. „Na letošním osmém ročníku vystoupil Vlasta Redl. I předchozí roky byly velmi úspěšné. Vždy se přispívalo na dobrou věc. Hosty benefičních koncertů dřív byli třeba bratři Ebenové, Hradišťan a další.“

Na začátek prosince se připravuje internetová dobročinná aukce. „Lidé na stránkách můžou dražit různé věci. Tím přispívají na dobrou věc a zároveň můžou pořídit dárky pro své blízké,“ uzavírá Eva Sládková.

autor: MAL
Spustit audio