S čím se rýmují Biskupice? Už pár století je to celkem jasná věc

13. říjen 2019

Kraj na Malé Hané nese dobré ovoce, a tak s historií Biskupic jde v ruku v ruce i tradice pálení. Proslula biskupická slivovice i pálenice.

Říká se, že v Biskupicích se prý nepálí jen v kostele a na obecním úřadě. Každopádně svoji úrodu si lidé mohou nechat vypálit v biskupické palírně, která má dávnou historii. Funguje už od dob první republiky a pracovala v ní řada skvělých paličů. Slivovice v ní dodnes vzniká tradičními postupy a pomocí prověřené technologie.

Pálili i zámečtí páni

Biskupice leží v jihovýchodní části Pardubického kraje. Od Moravské Třebové je dělí 17 kilometrů a do Jevíčka jsou to 4 km. K dominantám obce patří zámek. Dříve na jeho místě stála středověká tvrz, v letech 1713 - 1716 zde nechal Vojtěch Libštejnský z Kolovrat vybudovat barokní zámek. Ten byl potom v držení několika rodů. Od roku 1874 do roku 1945 zámek vlastnila rodina Thurn-Taxis. Poslední majitel zámku, Friedrich Thurn-Taxis, byl v květnu 1945 zavražděn, jeho hrob se nachází na panském hřbitově za biskupickým kostelem.

Po roce 1945 zámek přešel do státní správy. Byla v něm škola, kanceláře a také byty. Jeho stav se stále horšil a zchátrale působí dodnes. Od 90. let se nachází v rukou soukromého majitele. Už zámečtí páni kdysi věnovali svoji pozornost pálení ovocného kvasu. V roce 1716 si nechali Libštejnští z Kolovrat postavit panskou palírnu. Jednalo se o pozdější hospodu č.p. 4 v Biskupicích.  

Nebudete stonat, nebudete mřít…

V Biskupicích bylo kdysi v provozu několik palíren, velkou osobností místní historie se stal Matěj Beran. Spolu s několika společníky začal v roce 1918 stavět podnik, původně jako továrnu na marmeládu, zpracování ovocné dřeně a sušárnu na švestky. Postupně se ale začalo s pálením ovoce ve velkém. V roce 1926 vzniká Družstevní ovocný lihovar a kromě ovocných pálenek se až do roku 1951 v pálenici vyráběl také líh. Postupem času se tu ale sušilo i mléko a vznikaly krmné směsi.

Zdrojem energie býval v biskupické palírně parní stroj

Biskupická pálenice má za sebou dlouhou historii a také řadu věrných zákazníků, a to nejen místních. Kvas si v Biskupicích nechávají pálit sadaři z mnoha míst Čech i Moravy. Nejvíc lidí do biskupické palírny míří v době konání festivalu slivovice Biskupické kaléšek, kvůli prohlídce a samozřejmě i ochutnávce.

Vítá je nejen majitelka pálenice Romana Tichá, ale i tradiční slogan na zdi objektu, který je pod ochrannou známkou: „Nebudete stonat, nebudete mřít, budete -li biskupickou slivovici pít!“ Letošní, 21. Kaléšek se konal 5. října a opět ho, už po osmnácté, doprovodil také tradiční závod velocipedů „Od pálenice k pálenici.“

Má rád historii a opravuje starou hospodu

Martin Vašíček z Biskupic se vyzná v místní historii. A jak sám říká, kulturní dědictví se snaží uchovat i pro příští generace. Opravil část někdejšího hospodářského dvora, který má ještě dokonce starší historii než barokní zámek. V někdejší konírně Vašíček vybudoval společenský Klub zoufalců (tak prý Martina Vašíčka nazývali sourozenci, když se chtěl pustit do opravy tohoto velmi zchátralého objektu). V prvním patře budovy vytvořil expozici věnovanou místní historii.

Interiér opraveného objektu části hospodářského dvora

Nedávno se amatérský historik, řidič autobusu a rocker Martin Vašíček pustil i do oprav tzv. panské hospody za lihovarem. Společenskému sálu s pódiem by chtěl vrátit původní podobu a jednou tam třeba uspořádat k poctě známého dramatika Moliérovské slavnosti.

Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.