S plaváním ve studené vodě je to jako s alkoholem. V nejlepším je třeba přestat, radí otužilec

11. říjen 2022

V říjnu je ideální čas na otužování pro začátečníky. Velmi důležité je si před vstupem do vody zacvičit a rozpohybovat se. Než se ponoříte, zhluboka se nadechněte a ve vodě pomalu vydechněte. A pak už jen myslete na samé hezké věci.

Pokud nejste moc zdatný plavec, držte se raději u břehu. A i když si myslíte, že plavete dobře, nepouštějte se hned napoprvé na druhou stranu řeky nebo rybníka. Můžete mít pocit, že ve vodě je krásně a cítíte se báječně. Ale pozor, je to zavádějící.

„S plaváním ve studené vodě je to jako s alkoholem. V nejlepším je třeba přestat. Ve chvíli, kdy cítíte, že je to fajn, tak to ukončete a běžte z vody. Mluvím o laických otužilcích. U špičkových plavců je to něco jiného,“ vysvětluje Michal Štěrba.

Z chemického roztoku pstruhová voda

Čistota vody v Labi se během čtyřiceti let proměnila k lepšímu. „V roce 1978, když jsem začínal s otužováním, bylo Labe chemickým roztokem. Dnes je to skoro pstruhová voda. Já si to užívám a všem nováčků říkám, vychutnejte si to taky,“ láká k otužování Michal Štěrba a pokračuje:

Čtěte také

„Všechno je v hlavě. Když přijdete k vodě s tím, že vám bude zima, tak zřejmě bude. A není dobré lézt do vody příliš dlouho. Prostě se zahřejte pohybem, nadechněte se, ponořte a vydechněte. Momentálně má Labe v Pardubicích teplotu kolem čtrnácti stupňů, takže když se trochu zapřete, tak tam určitě půl až minutu vydržíte,“ konstatuje pardubický otužilec a dálkový plavec Michal Štěrba.

Michal Štěrba neslibuje sice stoprocentní imunitu, ale díky otužování budete méně náchylní na onemocnění horních cest dýchacích. Rozhodně se z virózy dostanete dřív, než běžná populace, budete lépe spát a budete spokojenější. Pocit štěstí je zaručen,“ usmívá se otužilec.

Na co si dát pozor, když se začínáte otužovat ve starším věku? A kde se otužovat v Pardubicích? Poslechněte si záznam pořadu.

Spustit audio

Související