Sehnat opravdu dobrého truhláře je čím dál těžší

2. prosinec 2015

Práce se dřevem vyžaduje šikovnost, trpělivost, prostorovou představivost a hlavně chuť do práce a vztah ke dřevu. Truhlář Tomáš Spálenský, který má truhlářskou dílnu ve slatiňanském cukrovaru, pořádá dílny pro děti i dospělé hlavně proto, aby se všichni společně naučili tvořit.

V dnešní době se umíme společně dívat na televizi. Ale ruční práce, bez kterých si naši předkové neuměli představit život v rodině, nám jsou stále vzdálenější. Zkuste to změnit a vezměte vaše děti nebo vnoučata do dílny, kde se můžete naučit právě šikovnosti a trpělivosti. A navíc si budete mít v rodině o čem povídat.

Truhlář Tomáš Spálenský prosazuje mezigenerační spolupráci, protože on sám má takovou zkušenost z dětství. Jeho otec ho svou šikovností inspiroval a navedl k řemeslu. „Pořád jsme s taťkou něco vyráběli. Dělali jsme se železem, opravovali auto, pracovali na zahradě, něco jsem se naučil a teď se mi to vrací.“ řekl nám v Radioporadně.

Díky této zkušenosti ví, jak je důležité v rodině něco společně tvořit. Proto také pořádá Víkendové truhlářské bloky pro rodiče s dětmi, kde je učí řemeslu. Víkendový blok je zaměřený na poznávání truhlářské práce hlavně pro otce a syny, dědy a vnuky.

Chcete si vyrobit dřevěný betlém?

Speciální vánoční dílna se koná v truhlárně Tomáše Spálenského ve slatiňanském cukrovaru v sobotu 19.12. od devíti hodin. Můžete si s dětmi vyrobit dárek jako za starých časů a přinést si domů hotový betlém. Ten si sestavíte a namalujete pod vedením truhlářského mistra. Dílna je vhodná pro děti už od tří let, pokud jim pomůže ochotný tatínek, dědeček, maminka nebo babička.

Pokud se vám práce se dřevem zalíbí, můžete se přihlásit na sobotní truhlářské dílny, které se konají v truhlárně ve Slatiňanech každý měsíc. Celou akci spolupořádá komunitní centrum EDDA a nezisková organizace Krasohled. Pro náročné a pilné žáky je určený pondělní truhlářský kroužek, který už je zaměřený na rozvoj vztahu k práci se dřevem a k řemeslu jako takovému.

autor: jsl
Spustit audio