Seskok do Rozkoše. Hradečtí hasiči při cvičení lovili chrudimské výsadkáře

15. červen 2022 10:34

Chrudimští výsadkáři trénovali seskoky do vody. Součástí cvičení byl následný transport parašutistů na břeh. O to se staraly desítky hasičů, policistů a členů vodní záchranné služby.

Po dlouhých letech se vrátili do královéhradeckého regionu chrudimští výsadkáři 43. výsadkového pluku AČR s výcvikem, během kterého prováděli seskoky padákem do vln přehradní nádrže Rozkoš na Náchodsku. K výcviku se připojily i složky IZS z Královéhradeckého kraje.

150 vojáků ve vzduchu

Cílem bylo prověřit připravenost složek při mimořádné události, kdy je nutné zachránit větší počet lidí z vodní hladiny.

Celkem si seskok po etapách vyzkoušelo zhruba sto padesát vojáků, startovali z letiště v Pardubicích. Nešlo o žádné parašutistické nováčky, podmínkou pro výsadek do vody je totiž dvacet předchozích seskoků na pevnou zem. Do vody přesto někteří přistávali úplně poprvé, mezi nimi Daniel Kršák: „Bylo to super. Skákat mě baví hodně. První pokus byl perfektní.“

Seskoky do vody jen párkrát v roce 

Seskoky do vody trénuje armáda jen dvakrát nebo třikrát ročně, důvod vysvětlil Marek Štěpánek ze 43. výsadkového pluku Armády ČR: „Jde o to, abychom byli připravení na situaci, kdy při zásahu nastane možnost, že spadneme do vody. Na to potřebujeme výcvik.“

Rozkoš si parašutisté k nácviku vybrali po mnoha letech. I kvůli její velikosti, běžně trénují hlavně na mnohem menší přehradě Seč

Více než padesátka hasičů, vodních záchranářů a policistů měla na Rozkoši příležitost nacvičit si postup a nasazení většího množství sil a prostředků při scénáři, podle kterého „tonulo“ ve vodě více lidí najednou. Po každém seskoku museli zachránit až 15 figurantů.

Rozkoš si parašutisté k nácviku vybrali po mnoha letech. I kvůli její velikosti, běžně trénují hlavně na mnohem menší přehradě Seč v Pardubickém kraji.

autoři: Václav Plecháček , FRE , pta

Související