Sféra vzdělává. Sféra baví. O nové centrum v Pardubicích je velký zájem

5. listopad 2023

Projekční model zeměkoule, technické dílny, virtuální realita i specializované laboratoře. Sféra nabízí zážitky, na které se nezapomíná.

Pokud navštívíte nové vzdělávací centrum v areálu Automatických mlýnů v Pardubicích, zjistíte, že čas tam plyne úplně jinak. Lektoři Sféry ho nazývají sférickým časem. Dokážou totiž děti zabavit každou minutou. Pokusy v laboratořích, vyprávěním o přírodě, ale taky manuální prací v technických dílnách. A všechno ještě završit výkladem a projekcí u zářícího unikátního modelu naší planety, který umí neskutečné věci.

Sféra stále ještě funguje ve zkušebním režimu, ale vzdělávací centrum už navštívily tisíce lidí. Velký zájem o interaktivní programy několika oborů mají hlavně školy. Do odpoledních kurzů, víkendových programů nebo příměstského tábora Sféry se zájemci mohou zapsat prostřednictvím rezervačního systému.

Odhalené technologie

Iniciátorem proměny areálu na pravém břehu Chrudimky se stala Nadace Automatické mlýny manželů Smetanových. Ti koupili areál v roce 2016 a k obnově národní kulturní památky a Gočárovy architektury přizvali město Pardubice a Pardubický kraj. 

Nový objekt, ve kterém Sféra sídlí, vyrostl na místě bývalého skladu mouky a za jeho vznikem stojí ateliér architekta Jana Šépky. Budovu vlastní město Pardubice a kromě Sféry tu má své nové sídlo Gampa, Galerie města Pardubic. Návštěvníky vítají ve společném vstupním prostoru. Vzdělávací centrum Sféra provozuje spolek Centrální polytechnické dílny.

Chemická laboratoř

Sféra nabízí netradiční formy vzdělání a propojuje vědu, moderní technologie a tradici řemesel, a to pod vedením zkušených lektorů i odborníků z regionálních firem. Nejen děti, ale i dospělí se můžou v dílnách naučit pracovat s různými materiály, jako je textil, kov nebo dřevo. Navíc v prostředí nevšední architektury, která neskrývá použité technologie, jako jsou kabeláže nebo potrubí.

Špičkovou technikou je vybavena dílna grafického designu, s tablety, plotry a 3D tiskárnami. Sféra nabízí také několik specializovaných laboratoří, opět s kvalitním vybavením, ať už jde o oblast chemie, fyziky, informatiky nebo robotiky. Ponořit se tu můžete i do virtuální reality s mnoha výukovými programy.

Věda na kouli

Začátkem anebo naopak završením návštěvy Sféry může být zážitek pod zářícím modelem naší planety. Tento sférický projekční systém nese název Science on a Sphere, Věda na kouli. Vytvořil ho americký Národní úřad pro oceány a atmosféru (NOAA). Na projekční plochu, model Země o průměru téměř dvou metrů, se promítají výsledky měření a pozorování aktuálního počasí, oceánských proudů, nočního osvětlení na jednotlivých kontinentech až po trasy facebookových propojení mezi světadíly.

Model Země a projekt Věda na kouli

Planeta Země se ale také může proměnit v jiné vesmírné těleso. Lze tak pozorovat povrch Měsíce nebo Marsu. V současné době má Sféra k dispozici asi 700 programů, které dávají nahlédnout nejen do světa přírodních zákonitostí, ale také je propojují s historickými událostmi a pokroky lidstva. Další didaktický prostor, Sférické hřiště, které rozvíjí znalosti i zručnost, si užijí hlavně nejmenší návštěvníci.

Spustit audio

Související