Silvestr s bublinkami? Kvalitní sekty poznáte i podle ceny

29. prosinec 2022

Šumivá vína k pití na celý večer? Podle pardubického znalce vín Romana Nimmertondla je možné zvolit kvalitní sekty k popíjení po celý den.

Neobsahují tolik alkoholu, takže kdo má rád bublinky, může si je dopřát. Ostatně, dopřávali si je už staří Římané, kterým nezůstalo utajeno druhotné kvašení.

Co ale rozhodně není dobré, míchat šumivá vína s jinými druhy alkoholu. A jak bublinky vybírat? Kdo nešetří na penězích, může sáhnout po francouzském šampaňském nebo italském víně Prosecco. Kvalitu na jazyku ale poznáte až ve chvíli, kdy se bublinkami doslova propijete. Podobné je to i s tichými víny, pivem, kávou nebo čajem.

Prosecco má navrch

Italské šumivé víno Prosecco se u nás těší čím dál větší oblibě. Podle Romana Nimmertondla dokonce předhonilo šumivé víno z oblasti Champagne.

Čtěte také

„Prodalo se přes 450 milionů lahví. Je o něco levnější a vyrábí se podobným způsobem. I historie výroby je podobná a sahá do 17. století,“ říká Roman Nimmertondl.

Stejně jako je ve Francii vyhlášená oblast Champagne, odkud pochází šampaňské, v Itálii se jedná o oblast v okolí Terstu. Název Prosecco dostalo víno podle vesnice v jedné z lokalit. Těch je celkem devět. Kvalitu italského Prosecca poznáte podle značení DOC. Dalším znakem je korková zátka a samozřejmě nestojí stokorunu. Levnější variantou je perlivé víno pod šroubovacím uzávěrem, kterému se říká frizzante. Má ovocnější chuť a jen lehké perlení. Toto víno Roman Nimmertondl k dlouhému a bujarému popíjení příliš nedoporučuje.

Výroba v tancích vyjde levněji

Šumivá vína se vyrábějí dvěma způsoby, které jsou rozšířené po celém světě. Levnější varianta vzniká ve velkých tancích, které mají dva pláště. Víno v tanku se přisladí vinným moštem a znovu se rozkvasí, přidají se kvasinky, a v tanku tekutina leží 30 až 50 dnů. Mezitím dochází k druhotnému kvašení. Pak se obsah prudce ochladí až vymrazí, v tu chvíli kvasinky přestanou fungovat a sednou na dno. Víno se může začít stáčet a jemné bublinky zůstávají. Touto metodou se vyrábí šumivé víno ve velkém po celém světě, včetně České republiky.

Náročnější je varianta výroby v lahvích, které se musí pravidelně otáčet a víno v nich zraje až patnáct měsíců.

Spustit audio

    Mohlo by vás zajímat

    mujRozhlas

    –  audiosvět Českého rozhlasu na jednom místě

    Nejposlouchanější

    Více z pořadu

    E-shop Českého rozhlasu

    Závěr příběhu staré Karviné, který měl zůstat pod zemí

    Karin Lednická, spisovatelka

    kostel_2100x1400.jpg

    Šikmý kostel 3

    Koupit

    Románová kronika ztraceného města - léta 1945–1961. Karin Lednická předkládá do značné míry převratný, dosavadní paradigma měnící obraz hornického regionu, jehož zahlazenou historii stále překrývá tlustá vrstva mýtů a zakořeněných stereotypů o „černé zemi a rudém kraji“.