Skopové (divočina) na zelenině

Potřebujete:větší kousky z plece nebo kýty, 1 větší mrkev, kousek celeru, 1 menší petržel, 1 větší cibule, tři polévkové lžíce nakládané červené řepy, česnek, tymián, rozmarýn nejlépe čerstvý, sůl, ocet, olivový olej, cukr, bobkový list, malou plechovku rajského protlaku, polévkovou lžíci rybízové marmelády (jahodové), vývar

Postup:
Větší skopové kousky si den předem naložíme do misky, osolíme, přidáme strouhaný česnek, špetku tymiánu, pokapeme octem a olivovým olejem. Druhý den skopové zprudka osmahneme na pánvi, vyklopíme do připraveného pekáčku a dáme na pánev kořenovou zeleninu a cibuli pokrájenou na plátky, kterou orestujeme, přidáme lžíci cukru a necháme zkaramelizovat. Dáme vše do pekáče s kouskem másla a podlijeme vývarem, na vrch dáme snítku rozmarýnu, dva bobkové listy. Vložíme to do trouby na 170 – 180 stupňů, dle potřeby podléváme vývarem a po hodině pečení přidáme nakládanou červenou řepu krájenou na menší kousky. Po 1,5 až 2 hodinách pečení by mělo být maso jako dort. Pak vše vyklopíme do pánve, obereme lístky ze snítky rozmarýnu a vyjmeme i bokový list. Do pánve k masu přidáme menší rajský protlak, lžíci rybízové marmelády a přiměřeně rozředíme vývarem, ale ne moc. Vše necháme projít varem a případně dochutíme. Mlsouni si mohou do omáčky kápnout trochu dobrého červeného vína a zbytek se dopije k samotnému jídlu.

Přílohou dáváme opečené neloupané menší brambory rozkrájené na čtvrtky. Neloupané brambory rozkrájené na čtvrtky položíme na plech vymazaný máslem. Osolíme a dáme do rozpálené trouby nejlépe pod gril hned, jak vytáhneme pekáč s masem.

autor: Jiří Pokorný

Nejnovější recepty

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.