Slovenská kapustnica se smetanou a klobásou

Potřebujete: 200 g uzeného masa 250 g brambor 120 g kysaného zelí 200 ml kysané smetany 20 g hladké mouky 1 žloutek trochu sladké smetany nebo mléka 30 g másla 1 lžíce sladké papriky čabajská nebo jiná klobása kmín sůl (sušené houby nebo švestky)

Postup:
Nejprve si necháme povařit uzené maso ve větším hrnci s vodou,pak vyjmeme a pokračujeme dle receptu. 1. Brambory oloupeme, přidáme sůl, kmín a dáme vařit do hrnce. 2. Až se brambory trochu povaří, přidáme drobně nakrájené kysané zelí, klobásu nakrájenou na kolečka a vše uvaříme doměkka. 3. Přilijeme kysanou smetanu, v níž rozmícháme mouku. Povaříme a nakonec přimícháme papriku rozetřenou s máslem a žloutek rozmíchaný ve smetaně nebo mléce.

Tip na vaření:
Pokud je máte rádi, můžete do kapustnice přidat i sušené nebo čerstvé houby. Já místo hub používám sušené švestky, které dodají zajímavou chuť. Stačí pár sušených švestek pokrájet na kousky a přidat do polévky během vaření. Klobásu můžete namíchat uzeným masem, nebo ji jím úplně nahradit.

Tip na servírování:
Překonejte chutě a nepodávejte kapustnicu hned po uvaření. Nejlepší je, když ji necháte vychladnout a odležet v chladu (nikoli mrazu!) 1-2 dny nebo alespoň přes noc.