Smetanová česnečka s rozmarýnem a parmezánem

Potřebujete:Na 4 porce: 500g hovězího masa s kostí, hrst libečku, 150ml suchého bílého vína, 2 snítky čerstvého rozmarýnu nebo 1 lžičku sušeného, sůl, pepř, 5 stroužků česneku, 200ml 12% smetany na vaření, 2 vejce, 200 g sýru ementál a 100 g sýru parmezán nebo 150 g sýru gran moravia

Postup:
Hovězí na polévku (nejlépe žebra nebo jiné kosti) vložíme spolu s libečkem do asi 1,5 litru vody a necháme asi 2 hodiny pomalu vařit na mírném plamenu. Pak kosti i libeček vyndáme a sesbíráme přebytečný tuk. Pokud je ho opravdu hodně, necháme vývar nejdřív trochu zchladnout, aby tuk ztuhl, pak jej sesbíráme jednoduše lžící. Do připraveného vývaru přilijeme víno, přidáme rozmarýn, sůl, pepř a prolisovaný česnek a vše asi 5 minut necháme provařit. Pak polévku scedíme, rozklepneme do ní dvě vejce a ta rozšleháme. Nakonec do hrnce, který už jsme odstavili z plotny, přilijeme smetanu. Polévku servírujeme posypanou nahrubo nastrouhaným ementálem a na hoblinky nastrouhaným parmazánem.

autor: posluchačka Českého rozhlasu
  • Krmítko
    Krmítko