Sokolníky Křivkovy spojuje láska k dravcům. Už padesát let

6. září 2018

Manželé Mirka a Lubor Křivkovi jsou sokolníci, kteří se věnují svému koníčku desítky let. Žijí se svými dravci v Luži na Chrudimsku, pod hradem Košumberk. Chovají i dravce, kteří u nás nejsou tak běžní - káně Harrisova.

Nejstarší dravec bydlí u Křivků v kuchyni. Je to velmi vzácný raroh velký. Jmenuje se Xena a je jí požehnaných dvacet čtyři let. Mirce dělá společnost při vaření. Je to rodinný přítel. Ale první dravec, kterého Mirka vychovala, byla poštolka.

Lubor Křivka odchoval prvního dravce už v devíti letech. Mirka pocházela z rodiny, kde byla zvířata zakázána. Proto jí Lubor učaroval, stejně jako jestřáb, kterého tehdy vlastnil. A její srdce si podmanil úplně, když jí daroval jako svatební dar zachráněné mládě poštolky. Poštolka se jmenovala Chlumek podle poutního místa v Luži a okamžitě se stala miláčkem rodiny. 

Sokolnictví je vášeň i řehole

Ne každý se může stát sokolníkem. Dravce nemůžete strčit do skříně jako hračku. Musíte se o něj starat denně, shánět mu potravu, pečovat o něj, chodit do přírody.

Podmínkou je myslivecká zkouška, kterou musí mít každý myslivec. Sokolník musí navíc složit ještě sokolnickou zkoušku.  Ročně se pokouší tuto náročnou zkoušku udělat asi dvacet adeptů.

Káně Harrisova vám neuletí

Káně Harrisova není u nás ještě tak známá a rozšířená. Je to dravec, který původně pochází ze střední Ameriky, žije v poušti a staví si hnízdo na kaktusech.  Do České republiky se tento druh kání dostal asi před dvaceti lety. Manželé Lubor a Mirka Křivkovi dostali tyto dravce jako dárek od anglických sokolníků a od té doby na ně nedají dopustit.

„Je to jediný dravec, který žije společenským životem. Rodinný klan společně loví a společně odchovává mláďata. Pokud tedy žije ve společenství s lidmi, nemá touhu uletět, protože své lidi považuje za součást rodiny,“ říká sokolník Lubor Křivka.

Orel není pro začátečníky

Naprosto vyloučené je, aby si začínající sokolník pořídil skalního orla. Ten je tak silný a nebezpečný, že ho může vlastnit opravdu jen velmi zkušený sokolník.

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.