Solární boom v malých obcích: Na školách a školkách přibývají elektrárny

1. únor 2024 12:44

V Česku přibývá menších obcí, které chtějí vydělávat na energii ze slunce. Třeba na Pardubicku už letos plánují stavět menší fotovoltaické elektrárny. Většinou vzniknou na střechách škol a školek, někde i na čistírnách odpadních vod a dalších veřejných budovách. Umožňuje to štědrá státní podpora, která cílí i na obce do tří tisíc obyvatel.

Na dotace z tzv. Modernizačního fondu pro obce do 3 tisíc obyvatel dosáhly například Opatovice nad Labem. Tam letos plánují budovat hned tři sluneční elektrárny, ta největší vznikne na střechách pavilonů základní školy. Náklady jsou kolem 10 milionů korun, třetinu ale zaplatí státní příspěvek.

Čtěte také

Obec teď soutěží dodavatele zakázky, a pokud vše půjde hladce, mohla by solární elektrárna začít vyrábět proud letos na podzim. Pokrýt by měla až 70% spotřeby elektřiny školní vývařovny, která je energeticky náročná. Další fotovoltaická elektrárna potom bude i na mateřské škole a taky na střeše společenského domu.                    

Nezávislý starosta Opatovic nad Labem Pavel Kohout předpokládá, že by díky fotovoltaice mohli ušetřit za provoz všech tří budov skoro dva miliony korun ročně. Benefitem také bude větší energetická soběstačnost budov a do budoucna i možné sdílení přebytků solární energie v jiných objektech, třeba v obecních bytových domech.

Elektrárny v Moravanech i Chvaleticích

Na Pardubicku se na vlně solárního boomu vezou například také Chvaletice nebo Moravany. V Moravanech letos postaví dvě elektrárny, dohromady budou mít 90 solárních panelů a vzniknou na střechách základní školy a čističky odpadních vod. Podle starosty Ondřeje Mikuleckého (Koalice spolu) teď vybírají dodavatele zakázky, celkové náklady budou kolem 2 milionů korun a větší část obec zaplatí z dotace. Od solárních elektráren si Mikulecký slibuje snížení spotřeby elektrické energie, například v budově základní školy by mohla ta úspora být až 50 %.

S pomocí dotace pak chtějí umístit solární panely na svých školách taky Chvaletice. Celkové pořizovací náklady jsou kolem 7 milionů korun a tamní radnice očekává návratnost investice do 6 let.

autor: Ondřej Wolf
Spustit audio

Související