Špenátové palačinky s kuřecím masem. Odborníci špenát označují za nejdůležitější superpotravinu

Od doby, kdy špenát propagoval Pepek námořník, uběhlo hodně času. Přesto stále platí, že tato zelenina patří mezi přírodní stravu s nejvyšším množstvím živin a ochranných látek. Doporučujeme jeho zařazení do jídelníčku nejen v tradiční dušené podobě, ale také v syrovém stavu.

Konzumace špenátu zlepšuje kvalitu nehtů, vlasů i pokožky a chrání zrak. Vitamíny skupiny B ve špenátu pomáhají vytvářet pohlavní hormony, zvyšují libido a dodávají energii.

Ingredience
  • 40 g čerstvého špenátu
  • 300 ml mléka
  • 100 g hladké mouky
  • sůl
  • olej
  • 2 vejce
  • Náplň:
  • 600 g kuřecích prsou
  • 80 g balkánského sýra
  • 60 g sušených rajčat
  • 80 g žampiónů
  • 1 cibule
  • 3 lžíce oleje
  • petrželka
  • 20 g mladého špenátu

Dostatek energie zajistí špenát v kombinaci s povzbuzujícím kořením jako je skořice, kajenský pepř nebo kari.

Špenát pochází z Persie. Ve střední Evropě se prokazatelně pěstuje od 12. až 13. století. Během první světové války se špenátová šťáva podávala francouzským vojákům smíchaná s červeným vínem na posílení krvetvorby a celkového stavu.

Lékař Steven Pratt špenát označuje za nejdůležitější superpotravinu spolu s divokým lososem a borůvkami, která je povinnou výbavou člověka starajícího se o své zdraví. Jeho konzumace snižuje riziko onemocnění srdce a cév, působí proti mnoha druhům rakoviny a chrání proti věkem podmíněné degeneraci.

Vařte ho krátce, dlouhá tepelná úprava ničí obsah vzácných látek. Mladé lístky baby špenátu konzumujte syrové v zeleninových salátech nebo zkuste například netradiční spojení s jahodami.

Postup:
Palačinky: Špenát rozmixujeme ponorným mixérem v troše mléka dohladka. Mouku prosejeme do mísy, přidáme špetku soli, olej, vejce a zbylé mléko. Nakonec vmícháme rozmixovaný špenát.
Těsto necháme chvilku při pokojové teplotě odležet a pak na rozehřáté pánvi s troškou oleje usmažíme palačinky.
Náplň:
Kuřecí maso očistíme a nakrájíme na menší kousky. Osolíme a opepříme.
Sýr a rajčata nakrájíme na kousky, žampiony na plátky a cibuli nadrobno. Pak v pánvi na oleji orestujeme kuřecí maso. Jakmile je opečené, přidáme cibuli a žampiony a ještě 5 minut restujeme.
Nakonec vmícháme nasekanou petrželku, sušená rajčata a podle chuti ještě osolíme a opepříme. Posypeme balkánským sýrem a listy špenátu.
Palačinky podáváme naplněné masovou směsí.


Špenát dodá tělu i značnou dávku vitaminu C (pro zrak, činnost srdce, duševní svěžest, proti paradentóze) a také draslíku, mědi, železa, hořčíku, manganu, vlákniny. Hořčík podporuje činnost svalů a posiluje srdce, podílí se na více než 700 funkcích v těle.

A tím výčet účinných látek zdaleka nekončí. Špenát ještě mimo jiné obsahuje antioxidanty a mnoho chlorofylu. Chlorofyl má protinádorové účinky. Studie prokázaly přímou souvislost mezi konzumací špenátu a sníženým rizikem téměř všech druhů rakoviny.

Dobrou chuť!

autor: KAB

Související

Nejnovější recepty

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Hurvínek? A od Nepila? Teda taťuldo, to zírám...

Jan Kovařík, moderátor Českého rozhlasu Dvojka

hurvinek.jpg

3 x Hurvínkovy příhody

Koupit

„Raději malé uměníčko dobře, nežli velké špatně.“ Josef Skupa, zakladatel Divadla Spejbla a Hurvínka