Splníme skoro cokoliv, jen ať už se závodí. Mladý motokrosař vyhlíží restart

11. březen 2021

Dřete, dřete, dřete a odměna nikde. Trénink bez závodu nedává úplně smysl. Taky z řad motokrosařů zaznívá volání, ze kterého je poznat, jak moc jim závodění chybí.

Zcela určitě budou mít klání po obnově jistá omezení. „Když budou podmínky splnitelné, každý se jim rád přizpůsobí. Mezinárodní závody jsou dalším sbíráním zkušeností. Můžete trénovat, ale když není závod, chybí vám vidina úspěchu na konci,“ říká Vítězslav Marek, který vede svého talentovaného syna.

Samý úspěch

Mladšímu Víťovi Markovi je dvanáct let, chodí do sedmé třídy. Pyšní se motokrosovým titulem mistra světa i Evropy a několika domácími mistrovskými tituly. „Jsem rád, že se nám to podařilo dotáhnout až takhle daleko. Takový trochu splněný sen. Celá rodina je šťastná, že se takhle daří.“

Vítězslav Marek v závodě mistrovství Evropy v německém Schwedtu

Vztahy mezi tátou-trenérem a synem-závodníkem jsou prý ideální. „Funguje to, syn poslouchá a výsledky nějaké jsou. Nemáme spolu jediný problém, vycházíme si vstříc.“

Povzbuzení od legendy

Víťa už zažil taky setkání s účastníkem mistrovství světa silničních motocyklů Lukášem Peškem. „Zrovna jsme byli na dovolené na Slovensku a dozvěděli jsme se, že poblíž je Lukáš se svými malými kluky. Jezdili na ovále na minibiku. Šli jsme se podívat, slovo dalo slovo, navlékli jsme Víťu do kombinézy, objel si pár koleček, ale motokros asi zůstává srdeční záležitostí.“

Motokros se jezdí na hlíně anebo na písku, silniční stroje závodí na asfaltu. „Nejsou tam žádné vyjeté koleje, musí se jinak najíždět. Je to úplně jiná disciplína. Zaskočilo mě řazení, které bylo naopak než u nás,“ porovnává talentovaný sportovec.

Doba covidová

Na další závody si kvůli epidemické situaci musí Víťa ještě počkat. Je možné, že až se znovu rozjedou, budou prázdné tribuny. „Diváci ženou dopředu hlavně na těch velkých závodech. Vidíte je, jak fandí, což vás nakopne ještě víc,“ říká Vítězslav Marek mladší.

Pokračující distanční výuku si mladý motokrosař pochvaluje. „Pro mě je to takhle lepší. Když jedeme třeba na trénink, tak se připojím na on-line hodinu.“ Otec si pochvaluje, že syn nic nezamešká a nemusí dohánět učivo.

autor: Jakub Malý
Spustit audio

Související