Srdcař roku 2021 Josef Fidler o tkaní na Betlémě, žinylce a umělém hedvábí

27. září 2021

Tkadlec Josef Fidler z Hlinska vkládá do své práce nejen um, ale i cit a skutečné srdce. A za titul Živnostník – Srdcař roku 2021 je velmi vděčný.

S tkalcovstvím začal před šesti lety, kdy získal do pronájmu chalupu na Betlémě v Hlinsku. A tam začal s výrobou ručně tkaných výrobků.

Výrobou žinylky se v Hlinsku živily tisíce lidí

„Ta chalupa na Betlémě v Hlinsku je z roku 1799. A až do roku 1904 tam klapaly stavy. Skutečně tam žily generace tkalců. Když jsem tam poprvé přišel, cítil jsem, že ta chalupa, kde desítky let mlátily stavy, křičí o pomoc. Tak jsem tam ty stavy vrátil, a mlátím do nich teď já,“ usmívá se Josef Fidler.

Čtěte také

V 19. století bylo Hlinsko žinylkovou velmocí, hlavně díky Josefovi Laškovi – hlineckému průmyslníkovi, který získal patent na jutu, ze které se vyráběly pověstné koberečky. Tkaním se v obci živilo tři a půl tisíce lidí. Vyráběly se potahy na polštářky, nástěnky za otomany v podobě krajinek, myslivců či husopasek, přehozy přes postele, a podobně.

Žinylku ale znají lidé hlavně v podobě babičkovské šály s mohutnými třásněmi. Josef Fidler obnovil tuto tradici, ale v moderním hávu. „Už nechci kytičky, ornamenty a růžičky, to v současnosti nikoho neosloví. Zakládám si na jednobarevných modrých, šedých a černých tónech,“ vysvětluje Fidler.

Umělé hedvábí vzniklo ze střelné bavlny

Šály a plédy se tkaly z přírodního hedvábí, to ale nebylo pro každou ženu z každé chalupy, protože hedvábí bylo velmi drahé. Teprve s příchodem umělého hedvábí došlo k velké popularitě žinylkových šál.

„Nahradit přírodní hedvábí umělým vláknem se pokusil v 18. století hrabě Chamaré, který rozpustil střelnou bavlnu, vzniklou kaši protlačil tryskami, a tak vzniklo první umělé hedvábí. Ale neslo s sebou vlastnosti střelné bavlny, bylo snadno zápalné. Když taková dáma se šálou z umělého hedvábí prošla kolem svícnu, tak vzplála. Takovými cestami šla historie,“ usmívá se Živnostník - Srdcař roku 2021 Josef Fidler.

Spustit audio

Související