Srdíčková pošta pomáhá seniorům zvládat samotu

5. listopad 2020

V době koronavirové krize se zaměřil na pomoc seniorům. Společně s dětmi ze sboru píše opuštěným seniorům v domovech a vyrábí různé dárky. Správce sboru Jednoty bratrské Ústí nad Orlicí Daniel Dostrašil, ale vyprávěl také o budově, kde sbor sídlí.

Nejstarší stavba ve městě toho pamatuje opravdu mnoho: „Představte si, že Jan Amos Komenský měl dědečka a babičku a ti, když byli mladí, tak Jednota bratrská postavila tento dům, tedy 70 let před Bílou horou.“

Poklad ve zdech

Historický dům má své kouzlo a ukrývá mnohá tajemství, jedno se v minulosti povedlo odhalit. „Stavba nemá vůbec žádné rovné zdi, rovné stropy, nebo rovné podlahy. Zdi jsou metr silné, z navalených kamenů poslepovaných hlínou. Nejzajímavější je, že když nám to po bílé hoře zabavili, tak při přestavbě našli ve zdi ukrytý kalich,“ říká Daniel Dostrašil.

Nálezci ho odnesli do nejbližšího kostela, tehdy samozřejmě katolického. Těm přišel moc ordinérní, tak ho nechali pozlatit a používali ho. „Ale ve městě se o něm pořád říkalo, že to je ten bratrský kalich. Až v devadesátých letech přišel pan děkan a vrátil nám ho,“ vypráví Daniel Dostrašil.

Fungování v době pandemie

Starší žena má radost z dobrých zpráv

Pandemie koronaviru do značné míry ovlivnila chod sboru. „Zakázala nám mateřské centrum, zakázala práci s dětmi a mládeží. V současné době provozujeme jen nízkoprahové zařízení pro děti a mládež. To je něco jako školní družina pro větší děti, které mají často problémy. To je jediné co můžeme dělat,“ říká Daniel Dostrašil.

V Ústí nad Orlicí proto hledali způsob, jak pomoci těm nejvíc postiženým, kterými jsou z jejich pohledu především senioři. „Mají třetí program české televize, mají vše, na co si můžou vzpomenout, ale chybí jim děti, vnoučata a pravnoučata,“ vysvětluje Daniel Dostrašil vznik takzvané Srdíčkové pošty.

Srdíčková pošta

„Rodiny s dětmi kreslí obrázky a píšou dopisy a já jako pošťák je vozím do domova důchodců, nebo dalším osamělým seniorům. A dokonce se sem tam najde babička, která odpoví a odepíše a vzniká taková korespondence mezi generacemi,“ popisuje Daniel Dostrašil fungování pošty.

Jmenuju se Lucka, je mi 14 let, ráda si kreslím, chodím ven s kamarády, ale v této době se s nimi nevidím tak často, jak bych chtěla. Domácí školu mám docela ráda, ale má to své nevýhody. Když mám hotové úkoly, tak můžu jít ven, nebo si kreslit. Vím, že v téhle době to máte taky moc těžké. Doufám, že to co nejdřív skončí. Abyste to měli hezčí, posílám vám aspoň obrázek a modlíme se za Vás. Lucka
Lucka, autorka srdíčkového dopisu

S uvolněním restrikcí ale nové vazby nezmizí. „Máme v plánu společné výlety rodin s malými dětmi a seniorů, společné vyrábění, promítání, zpívání. Ve chvíli, kdy se uvolní pravidla, tak se tito dopisovatelé mezi sebou setkají,“ plánuje Daniel Dostrašil.

Spustit audio

Související