Telefon pro aktivního seniora? Mobil za tisícovku kvalitní snímky neudělá

24. září 2020

Většina lidí dnes požaduje po svém chytrém telefonu mnohem víc, než jen telefonovat a esemeskovat. I ti dříve narození chtějí mít ve svém mobilu dobrý fotoaparát, aby si mohli posílat se svými vnoučaty hezké obrázky. V tom případě je ale třeba počítat s vyšší pořizovací cenou telefonu.

„Dobrý fotomobil má čtyři objektivy, umí přiblížit předmět na velkou vzdálenost, má vysoké rozlišení fotografií. Obrázky jsou mnohdy lepší, než z klasického fotoaparátu,“ říká šéfredaktor společnosti Testado.cz Petr Smejkal.

„Dokonce i s focením v tmavší místnosti si dokážou dnešní fotomobily slušně poradit. Takový fotomobil ale nepořídíte za pět tisíc korun,“ dodává Smejkal.

Investujte do mobilu aspoň pět tisíc

Telefon má většina z nás v ruce každý den a neustále ho používá, proto by měl něco vydržet. „Pokud chcete vybrat solidní telefon, vložte do něj aspoň pět tisíc,“ radí Petr Smejkal.

Mobilní telefon za pět tisíc už podle něj může být výkonný, má pohledný dotykový displej, aplikace bez problémů fungují. A nechybí fotoaparát. Samozřejmě se ale nedá říct, že je to ta nejvyšší kvalita. Pokud jsou zhoršené podmínky pro focení, tak u pětitisícových mobilů bude kvalita snímku z místnosti stále pokulhávat.

Telefony pro seniory - nejen tlačítkové

Jsou dvě skupiny seniorů. Jedna z nich chce skutečně jen telefonovat, maximálně esemeskovat. Takový telefon by měl být podle odborníka Smejkala velmi jednoduchý. Velká tlačítka jsou samozřejmostí, důležitá je lehká ovladatelnost. Hlasitost je také velmi důležitá, stejně tak jako výdrž baterie. Kvalitní tlačítkový telefon vydrží nabitý bez problémů týden.

SOS tlačítko může pozlobit. Někteří lidé omylem toto tlačítko mačkají, i když žádnou pomoc nepotřebují. Telefon se jim omylem zapne v kapse nebo v kabelce při hledání. Stává se to velmi často. Tlačítko SOS lze deaktivovat.

Aktivnější skupina seniorů využívá chytré telefony. Jejich velkou výhodou jsou aplikace, které mohou zachránit zdraví člověka. Jedná se například o velmi přehlednou aplikaci Záchranka, která umí okamžitě určit polohu člověka, který je v nesnázích.

Spustit audio

Související