Staročeská rybí polévka s hrachem

Potřebujete:¼kg hrachu,rybí hlavu a ocas,½ malé cibule,1 malou mrkev,1 petržel,½ celeru,1 vrchovatou lžíci hladké mouky,muškátový květ,zázvor,rybí droby,petrželku

Postup:
Hrách si den předem namočíme asi v litru vody. Druhý den uvaříme, osolíme a propasírujeme. Rybí hlavu a ocas, půlku malé cibule dáme vařit v půl litru vody a osolíme. Vývar z ryby smícháme s hrachovkou a přidáme obrané maso. Na rendlíku osmažíme na másle malou mrkev, petržel a nastrouhaný celer. Přidáme vrchovatou lžíci hladké mouky a uděláme jíšku. Hotové přidáme do vývaru s hrachem a provaříme, můžeme přidat trochu vody, aby polévky byly asi dva litry. Přidáme na špičku nože muškátového květu, bílého pepře a zázvoru. Pro chuť můžete přidat půl kostky masoxu. Dále přidáme nadrobno nakrájené zvlášť uvařené rybí droby a petrželku. Při podávání nezapomeneme na osmaženou na kostky nakrájenou housku.

autor: Helena Brániková

Nejnovější recepty

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.