Statistikám navzdory. V pardubické porodnici se narodilo víc dívek než chlapců

8. leden 2022

Freya, Lana, Anna Piroška nebo Barnabáš. To jsou výjimečná jména miminek, která v Pardubicích přišla na svět v uplynulém roce. Jaké jméno naopak rodiče dávali nejvíc?

Na Porodnicko-gynekologické klinice Pardubické nemocnice rodilo v loňském roce 1309 maminek. Celkem čtrnáctkrát přivedli lékaři a porodní asistentky na svět dvojčata. Do chrudimské porodnice zamířilo 1125 maminek, do orlickoústecké porodnice celkem 1068. Lékaři svitavské nemocnice asistovali u 763 porodů.

Ve čtyřech porodnicích nemocnic Pardubického kraje přivedlo na svět děti celkem 4265 maminek. „Stále je to ale méně, než v předchozích letech,“ upřesňuje přednosta Porodnicko-gynekologické kliniky v Pardubicích Milan Košťál. „Je to o 71 porodů méně ve srovnání s rokem 2020.  V předchozích dvou letech byl ale ten rozdíl ještě citelnější.“

Největší z porodních boxů připomíná spíš obývací pokoj

V pardubické porodnici se narodilo v roce 2021 víc dívek než chlapců. „Podle světových statistik se rodí 104 chlapců v poměru ke 100 dívkám. Tuto statistiku jsme ale nepotvrdili. Na svět jsme na klinice přivedli o 10 dívek více než chlapců,“ dodává s úsměvem docent Košťál.

Vítězí Natálie a Jakubové

Český rozhlas Pardubice získal přehled křestních jmen dětí, které se narodily v porodnici krajského města. Pomyslné zlaté příčky patří Natáliím a Jakubům. Natálií se loni narodilo celkem 26, Jakubů 34. Druhými nejoblíbenějšími jmény jsou Matyáš a Anna. Maminky v Pardubicích přivedly na svět okolo dvacítky Janů, Viktorií, Elišek, Terezek, Vojtěchů a Matějů.

Rodiče vybírali svým dětem také ne příliš častá nebo nezvyklá jména. V Pardubicích přišla na svět například Verona Květa, Vivien, Milana, Melany, Marlen, Lotta, Lola, Ariana. A také jedna Libuška. Světlo světa spatřil loni v Pardubicích poprvé Alfréd, Dorian, Felipe Santiago, Florin, Jamie, Kylián, Lev, Lucián, Noe, Oliver Samuel, Severin, Roland nebo Timotei.

Porodnici dlouhodobě chybí sestřičky

Porodnicko-gynekologická klinika v Pardubicích má stále uzavřené oddělení rizikového těhotenství. „Chybí nám tam osm sestřiček, abychom oddělení mohli otevřít, je to dlouhodobý problém,“ vysvětluje přednosta kliniky Milan Košťál. „Bohužel se vše komplikuje ještě covidem a karanténami. Celá ta situace nám práci velmi ztěžuje.“

Tady lékaři pečují o miminka po jejich porodu

„Nastávající maminky a rodičky, které mají covid, musíme umisťovat na jednolůžkové pokoje. Tím pádem nemáme tyto pokoje jako nadstandard pro jiné maminky, mrzí mne i absence těhotenského tělocviku i předporodních kurzů. Ale i v této ztížené situaci musíme samozřejmě poskytovat maminkám i jejich dětem tu nejlepší péči,“ dodává Milan Košťál.   

autor: BRA
Spustit audio

Související