Svatba na hřbitově? Matriky občas odrážejí bizarní návrhy

5. leden 2022

Spousta lidí si myslí, že jenom chodí na svatby v šatech a odnášejí si krabičky cukroví. Matrikářky přitom řeší i složité právní otázky. A hlavně zajišťují agendu narození, úmrtí, sňatků i registrovaných partnerství.

Nově třeba pracují se změnou zákona, kdy ženy a rodiče narozených dívek nemusí uvádět důvod případného použití mužského tvaru jména. Tedy bez koncovky –ová. „Dřív bylo nutné si vybrat jeden ze čtyř oficiálních důvodů. Apelujeme hlavně na rodiče, aby zvážili, jestli to je ku prospěchu. Jejich dítě se jménem bude žít celý život anebo v budoucnu zaměstná matriku,“ říká vedoucí pardubické matriky Lucie Potocká.

Sňatků pořád stejně

V Pardubicích se v posledních letech ustálil počet svateb. „Za rok 2020 jsme registrovali 295 sňatků a za rok 2021 jich bylo 294. Registrovaných partnerství bylo v obou posledních letech stejně, a to 7. Pokud jsou snoubenci ze zahraničí, vyžaduje to znalost mezinárodního práva ze strany matriky. Setkali jsme se i s požadavkem na uzavření manželství s alžírským anebo španělským státním občanem. Trochu exotika pro nás jsou už i Filipíny. Řešili jsme i Chile nebo Kolumbii. Svatby lidí z Evropské unie považujeme za běžnou praxi.“

Čtěte také

Obřad nemusí být jenom na radnici a v kostele. „Velký zájem je o svatbu v Srchu, kde sídlí populární restaurace. Loni tam pardubická matrika vyjížděla jedenáctkrát. Oblíbená je taky restaurace v Čeperce, golfový resort v Dřítči, zámeček ve Starých Čívicích anebo restaurace v Tyršových sadech.“

Z dřívější praxe má Potocká zážitek, kdy snoubenci chtěli uzavřít manželství na hřbitově. Rada města ale tohle místo nepovolila.

Dětí trochu méně

V roce 2021 se v Pardubicích narodilo 1331 dětí, zatímco o rok dřív jich bylo 1385. „Nejčastější jména zůstávají tradiční. Jakub, Matyáš, Jan, Matěj, Vojtěch, Natálie, Anna, Eliška, Viktorie a Tereza. Zapsali jsme ale i kuriózní jména jako Leticie, Malvína, Mia Sofia, Benedikt a podobně. Ze zákona se nesmí použít domácká podoba jmen, ani jména neschválená soudními znalci, případně Ústavem pro jazyk český. Taky není možné zapsat víc jmen, pokud se rodiče nemůžou dohodnout.“

Nově narození už zase můžou podstoupit vítání občánků. Město podle Potocké tradici obnovilo v listopadu. Teď je zimní přestávka, ale od února by se mělo pokračovat v běžném režimu.

autor: Jakub Malý
Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.