Šťáva z květů černého bezu

Potřebujete:30 květů, 2litry převařené vody, 7dkg kyseliny citrónové nebo 2 citróny, 2kg cukru

Postup:
Květy namočíme do vody a přidáme kyselinu citrónovou nebo citrón a necháme dva dny louhovat. Potom přecedíme, přidáme cukr, dáme zahřát a před varem odstavíme. Necháme trochu vychladit, nalijeme do lahví (až po vrch) a uzavřeme. Necháme v chladnu.

autor: posluchači ČRo

Nejnovější recepty

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.