Stavba nové atrakce v chrudimských lesích začne na podzim. Provoz zahájí na jaře 2025

29. srpen 2024 08:10

Několikapatrové bludiště, domky na kůlech a tobogán. Zhruba tak má vypadat nový Rodinný park v chrudimských rekreačních lesích. Stavbu město několikrát odložilo, teď ale radnice vybrala dodavatele a práce by měly začít za několik týdnů. Od nové atrakce si Chrudim slibuje dvě věci - že přiláká další návštěvníky a taky to, že si na sebe sama vydělá.

Nová atrakce má být náhrada za zrušený lanový park, který na Podhůře dosloužil. Původní lanový park byl otevřený v roce 2009 jako jeden z prvních v Česku. A byla to atrakce, kde lidé potřebovali šikovnost, zručnost a trochu síly.

Čtěte také

Rodinný park ale cílí na širší okruh návštěvníků, nebude potřeba lezecká výstroj, bludiště zvládnou i malé děti. Atrakce je navržená jako soustava prolézaček ve výšce, s překážkami, přestupními domky a tobogánem.

„Už to nebudou překážky zavěšené na živých stromech, ale bude to na dřevěných sloupech, které budou na betonových patkách v zemi. Je to plánováno na děti od 3 do 15 let, přičemž od 3 do 7 let by měly být v doprovodu rodičů,“ řekl ředitel Městských lesů Chrudim Petr Štěpánek.

Město několikrát stavbu odložilo

Původně mělo místo po zrušeném lanovém centru zůstat prázdné jen jednu sezónu. Na novou atrakci chtěla Chrudim získat dotaci a tam začaly komplikace. Město sice mělo příspěvek slíbený, částka se ale postupně krátila a podle radnice by navíc stanovené podmínky znamenaly pro provoz ztrátu.

Rodinný park bude stát 9 milionů, ve svém rozpočtu Chrudim peníze neměla, přednost dostaly jiné stavby. Pomohla až vratka ze zkrachovalé Sberbank. Když peníze získala Chrudim zpátky, kývli zastupitelé na novou atrakci. Také proto, že by se celá investice měla časem vrátit na vybraném vstupném.

Otevřeno na jaře 2024 

Radnice teď vybrala dodavatele a práce by měly začít na podzim. Podle podmínek zakázky by mělo být dílo dokončené nejpozději v březnu. Takže plán je takový, že Rodinný park zahájí provoz se začátkem turistické sezóny. 

V rekreačních lesích na Podhůře už stojí rozhledna Bára, je tam občerstvení, menší dětské hřiště a venkovní tělocvična. Lokalita je mezi obyvateli Chrudimi velmi oblíbená, ročně tam míří tisíce návštěvníků.

autor: Josef Kopecký | zdroj: ČTK
Spustit audio

Související