Šťavnaté koblihy
Potřebujete:50dkg moučných brambor,2 balíčky droždí,320ml teplého mléka,120ml slunečnicového oleje,10dkg cukru,2 vejce,1 lžička soli,1kg hladké mouky,tuk na fritování,15dkg moučkového cukru,2-3 lžíce horké vody
Postup:
Brambory oloupeme a rozkrájíme na čtvrtky a vaříme asi 15 minut doměkka. Scedíme 120ml vody z brambor si dáme stranou. Z brambor necháme vyjít páru a vidličkou je rozmačkáme. Vodu z brambor nalijeme do velké mísy a necháme zchladnout asi na 40°C a pak v ní rozpustíme droždí. K droždí přimícháme brambory, teplé mléko, olej, vejce, sůl a cukr. Přidáváme postupně mouku, dokud nevznikne hladké těsto. Těsto vytvarujeme na bochánek, mísu vymažeme olejem, těsto několikrát obrátíme, pak přikryjeme a necháme na teplém místě asi 1 hodinu kynout, dokud nezdvojnásobí svůj objem. Těsto zmačkneme přikryté a necháme ještě kynout dalších 30 minut, pak na pomoučeném vále rozválíme na plát asi 0,5cm. Vykrajujeme kolečka přibližně 8cm a v každém vykrojíme uprostřed ještě malý otvor. Ve fritéze rozpálíme dostatečné množství oleje na 170°C koblihy po částech usmažíme dozlatova. Na papírové utěrce necháme okapat. Z moučkového cukru a horké vody umícháme řídkou polevu a koblihy potřeme.
Nejnovější recepty
E-shop Českého rozhlasu
Hurvínek? A s poslední rozhlasovou nahrávkou Josefa Skupy? Teda taťuldo, to zírám...
Jan Kovařík, moderátor Českého rozhlasu Dvojka


Hurvínkovy příhody 5
„Raději malé uměníčko dobře, nežli velké špatně.“ Josef Skupa, zakladatel Divadla Spejbla a Hurvínka