Steak s povidlovou omáčkou si zamilujete. A dodá vám potřebnou sílu do nového roku!
Steak je plátek masa ukrojený přes vlákna z většího kusu masa, obvykle hovězího nebo obecně červeného. Steaky se obvykle upravují grilováním nebo pečením na pánvi. Protože je příprava rychlá, s použitím suchého tepla a podávají se v celku, jsou použity vždy nejlepší části zvířete.
Na první pohled se zdá, že připravit si výtečný steak není nic složitého, maso se jednoduše dá na rozpálenou pánvičku či gril a je to. Jenže výsledek dost často vypadá jinak. Místo křehkého masa na vás čeká gumová podrážka. Připravit dokonalý steak je kulinářské umění.
Vše začíná i končí u výběru masa. V případě steaků se nevyplácí šetřit, kvalita masa zde hraje nejdůležitější roli. Ne vždy to ale znamená, že se musí jednat o maso výrazně dražší.
Suroviny:
4 plátky hovězí roštěné, olej, mletý černý pepř, vývar z kostí, mletá skořice, švestková povidla, hladká mouka, máslo, sůl
Postup:
Hovězí maso mírně naklepeme a okořeníme. Steak orestujeme na silně rozpálené pánvi s trochou oleje cca 1 minutu na každé straně, aby se nám maso pěkně zatáhlo.
Poté opékáme maso 2 - 3 minuty z každé strany. Nyní teprve steak osolíme mořskou solí. Důležité je do masa v žádném případě nepíchat vidličkou, ale používat obracečku.
Do zbylého výpeku přidáme vývar, povidla, koření, zaprášíme moukou, řádně promícháme, zpěníme a po chvilce můžeme odstavit. Pro lesk omáčky přidáme kousek másla. Omáčku nalijeme na talíř a do ní položíme steak.
Ke steaku s povidlovou omáčkou s hodí zapečená bramborová kaše.
Steak dozdobíme bylinkovým máslem a snítkou rozmarýnu.
Ideální je, pokud si maso při nákupu můžete osahat - nemělo by klást odpor a důlek vytvořený prstem se musí velmi pomalu vyrovnávat. Měkčí a poddajnější svalovina se při pokojové teplotě ještě více uvolní.
Kdo rád v kuchyni zkouší něco nového, tak ať si uvaří povidlovou omáčku! V našich zemích však nejde o žádnou novinku. Se slivovačkou se setkáme v tradičních kuchyních všech regionů, kde zrály švestky, ale i tam, kde se slívy nepěstovaly. Dřív byla mnohem oblíbenější, protože kombinace masa a sladké omáčky začala ustupovat teprve ve druhé polovině 20. století ve prospěch omáček slaných.
Dobrou chuť!
Související
-
Vepřové maso s hlívou ústřičnou nejen výborně chutná, ale navíc uděláte i něco pro své zdraví
Pokud máte chuť na maso s houbami a neměli jste letos v lese štěstí, můžete si pomoci výbornou hlívou ústřičnou, kterou koupíte prakticky všude téměř po celý rok.
-
Jáhly chrání před depresemi a pomáhají i při hubnutí. Zkuste je s kysaným zelím a kuřecím masem
Jáhly jsou přirozeně bezlepková a výživná obilovina. Získávají se odstraněním obalové vrstvy obilky prosa setého - jedné z nejstarších kulturních plodin pocházející z Asie.
-
Povidlové taštičky v pražené strouhance a cukru. Budete mít...
Povidla jsou vyráběná ze sladkého ovoce, nejčastěji ze švestek či hrušek. Na rozdíl od marmelád a džemů se povidla tradičně vyrábějí bez přídavku cukru vařením ovoc...
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?
Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka
![jak_klara_obratila_na web.jpg jak_klara_obratila_na web.jpg](https://pardubice.rozhlas.cz/sites/default/files/styles/cro_3x2_mobile/public/images/e267b388c06a96c1b90c7443afcd1a84.jpg?itok=NWANcVy-)
![](https://pardubice.rozhlas.cz/sites/default/files/styles/cro_1x1_mobile/public/images/94949a2cda8b0e5970dc036a8b74667d.jpg?itok=bfzCOlUT)
Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama
Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.