Stent do oka místo kapek. Novinku v léčbě zeleného zákalu už zkouší v Pardubicích

24. červen 2021

Zelený zákal a šedý zákal, to jsou dvě oční choroby, které se zásadně liší. Léčba šedého zákalu má celosvětově velmi úspěšné výsledky. Operace zeleného zákalu zatím nejsou tak přesné, proto se zelený zákal v devadesáti procentech léčí kapáním. Pacienti si musí oči vykapávat do konce života.

Teď mají lidé se zeleným zákalem novou naději. Zkoumají se jiné možnosti léčby, které začali aplikovat v pardubické klinice Oftex. Na podrobnosti jsme se v Radioporadně zeptali primáře Vladimíra Kordy.

Stent menší než zrnko máku

„Oslovili nás odborníci z Německa, kteří tuto léčbu zkoumají. Operace zeleného zákalu spočívá ve zprůchodnění odtokových kanálků, které jsou užší nebo uzavřené. Proto je v oku vysoký oční tlak. Ke zprůchodnění používáme speciální stenty. Jsou to tenké trubičky zakončené kroužkem. Stent je menší než zrnko máku a my ho vstřelíme do odtokových cest a tím cévku rozšíříme,“ popisuje novinku primář Vladimír Korda.

„Vše je připraveno v aplikátoru, je ale důležité zvládnout dobře operační techniku. Minulý týden jsme tento zákrok velmi úspěšně testovali. Podle mě je to velmi decentní a šetrné řešení. Pacient dostal dva stenty a jeho nitrooční tlak je po operaci naprosto v normě. Výsledky jsou vidět už po necelém týdnu,“ dodává Korda.

Vysoký nitrooční tlak nebolí

Velkou nevýhodou zeleného zákalu je to, že má minimální příznaky. Ty přijdou, až když je na léčbu pozdě. Nemoc je způsobena vysokým nitroočním tlakem, který nebolí. Pokud tedy člověk nechodí po čtyřicítce na pravidelné preventivní prohlídky, zelený zákal se tiše rozvíjí a problémy s viděním se mohou projevit až po několika letech. Postižený člověk pak vidí obraz v duhových barvách, kde převládá zelená. Zrak se postupně zhoršuje.

Spustit audio

Související