Jakou čočku zvolit při operaci šedého zákalu? Není to jen otázka peněz

25. červen 2020

Šedý zákal způsobuje špatné vidění.  Člověk s tímto onemocněním vidí všechno v mlze. Dnes už existují tři druhy umělých čoček, kterými se nahrazují ty poškozené lidské.

Monofokální čočky upravují jen vidění do dálky. Trifokální čočky umožní dobré vidění do dálky, na střední vzdálenost i na blízko, ale jsou příliš drahé. Existuje řešení v podobě vylepšených monofokálů.

Vylepšené monofokální čočky

Jeden fokus na jednu vzdálenost. To je účel jednoduchých monofokálních čoček. Pacient vidí na dálku bez brýlí, ale na blízko už brýle potřebuje. Trifokální čočky jsou nadstandardem, který umožní perfektní vidění na tři vzdálenosti - na čtení, na počítač i do dálky. Ovšem za kvalitu se platí.

„Trifokální čočky jsou přece jen dražší. Stojí od 22 do 26 tisíc korun za jedno oko,“ říká MUDr. Vladimír Korda. Ale můžete podle něj zvolit kompromis, který je vhodný i pro lidi, kteří mají ještě další oční vady nebo jiná onemocnění, například zelený zákal nebo diabetes. 

Podle posledních studií i praktických výzkumů velmi dobře poslouží čočka s prodlouženým fokusem, která sama zaostřuje. 

„Tato čočka je sice monofokální, ale má lepší fyzikální vlastnosti. Do dálky i na střední vzdálenost počítače je vše hezky vidět. Naši pacienti si pochvalují i vidění při řízení za šera. Při použití trifokálních čoček se může stát, že člověk vidí další kruhy kolem ostrých světel, které tam ve skutečnosti nejsou. Tato nová čočka to nedělá,“ říká doktor Korda. 

Šedý zákal? Běžná operace

Operace šedého zákalu je v  České republice technicky velmi dobře propracovaná. Ročně se u nás provede více než 120 000 operací. Riziko je v porovnání s jinými operacemi podle doktora Kordy velmi nízké. Je ale důležité oko řádně vyšetřit a zjistit, zda se jedná pouze o onemocnění šedého zákalu. V případě dalších onemocnění oka už nemusí být zákrok stoprocentní, a je třeba jednat s rozmyslem.

Spustit audio

Související