Strašák jménem meningokok. Ohrožuje malé děti i mladistvé

21. srpen 2018

Meningokoková meningitida je invazivní onemocnění, které napadá celé tělo. Bakterie meningokoku přichází neočekávána, nezvána a dokáže napáchat velké škody. V roce 2017 bylo v České republice zaznamenáno 68 případů. Je to o polovinu více, než v roce 2016. Nejvíc ohrožené jsou děti do čtyř let, a mladiství od třinácti do dvaceti pěti let.

Třetina mladých nosí meningokoka v sobě. Nejčastějšími nosiči jsou děti kolem patnácti let a mladí dospělí do dvaceti pěti let. „Třetina mladých má meningokoka v nosohltanu, a nic jim to nedělá. Pokud ale bude tento mladý člověk v kontaktu s jiným jedincem, který má sníženou imunitu, může ho nakazit. A právě to se může stát během letních festivalů, kde se popíjí a nespí nebo během náročného zkouškového období,“ říká MUDr. Chlíbek.

Jak se bránit?

Meningokok se přenáší slinami. Není tedy dobré sdílet na bujarých akcích jednu sklenici nebo cigaretu se všemi ostatními. Nemoc se samozřejmě přenáší kašláním, kýcháním i líbáním. Další účinnou pomocí je očkování.

Vakcína proti meningididě

První příznaky jsou velmi nenápadné. „Po inkubační době, která trvá jeden až osm dní, se začne objevovat teplota. Nemoc vypadá jako nějaká viróza. Ale problémy se výrazně zhoršují, teplota stoupá a objevují se bolesti hlavy,“ říká MUDr. Roman Chlíbek.

Proč okamžitě volat záchranku

Jak rozpoznat obyčejnou virózu od meningokokové meningitidy? „Důležité je prohlédnout pacientovi celé tělo a kůži. Varovným signálem jsou krvácivé projevy do kůže. Na končetinách i na břiše se objevují drobné krvácivé tečky, které se mohou spojovat do modřinek. Způsobuje to meningokok, který poškozuje drobné cévy, ty praskají a krev se vylévá,“ vysvětluje MUDr. Chlíbek. Pokud uvidíte krvácivé tečky, okamžitě volejte záchranku.

Meningokok je velmi nebezpečný. Proniká do krve, dostává se do centrálního nervového systému, a vyvolává zánět zejména mozkových obalů. Může se dostat kamkoliv, a přitom poškozuje drobné cévy. Přestanou se prokrvovat končetiny, například prsty mohou zčernat, a je nutná jejich amputace. Celoživotní následky u velmi malých dětí jsou tragické. Dítě může být opožděno pohybově i mentálně. Patnáct procent lidí postižených touto diagnózou umírá.

Léčba antibiotiky

Meningokoková meningitida je jediné infekční onemocnění, kdy antibiotika nasazují lékaři už v záchrance. Jde o minuty. Antibiotika se podávají injekčně v infuzích, aby byl jejich nástup co možná nejrychlejší. Samotná léčba trvá asi deset dní, poté následuje určité období rekonvalescence.

Očkování proti meningokoku

Dnes už existují očkovací látky, které mají účinnost kolem osmdesáti až devadesáti procent.

Věkové kategorie, u kterých se doporučuje očkování:

  • děti do jednoho roku věku - ty jsou kvůli slabé imunitě nejohroženější,
  • děti do čtyř let věku,
  • děti od třinácti do patnácti let,
  • mladí dospělí do dvaceti pěti let,
  • cestovatelé zejména do afrických zemí.
Spustit audio