Strouhaný koláč s tvarohem

Potřebujete:Těsto: 40dkg hladké mouky, 15dkg moučkového cukru, 1 prášek do pečiva, 3dkg kakaa, 25dkg Hery, 1 žloutek, 4 lžíce mléka Náplň: 75dkg měkkého tvarohu, 3 žloutky, 25dkg moučkového cukru, 5dkg změklého másla, 1 lžíce Solamylu, 4 bílky

Postup:
Na vále zpracujeme rukama těsto, rozdělíme na dvě poloviny a dáme do mikrotenových sáčků a vložíme na 2 hodiny do mrazničky. Všechny suroviny na náplň, kromě bílků, dáme do misky a důkladně rozmícháme. Plech vyložíme papírem na pečení a z bílků ušleháme tuhý sníh. Z mrazáku vyndáme jednu část těsta a nastrouháme nahrubo na plech. Vezmeme náplň a do ní vmícháme sníh a směs natřeme na rozstrouhané těsto. Vyjmeme druhou část těsta z mrazničky a opět rovnoměrně rozstrouháme na náplň a celé vložíme do trouby vyhřáté na 190°C a pečeme 30 minut.

autor: posluchači ČRo

Nejnovější recepty

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.