Studenti hýbali koly dějin. Jejich následovníci to připomínají Festivalem svobody

10. listopad 2023

Státní svátek 17. listopadu je rozhodně živý. Do řady akcí po celé republice patří i série koncertů na oslavu revolučních událostí.

Hlavní koncert v sále pardubické radnice chystají na výroční den studenti pardubické konzervatoře i žáci okolních ZUŠek. „Organizace u nás bývá často velice spontánní, narychlo. Jsme i organizační amatéři a zkoušíme si to. Věříme, že to dopadne,“ říká student Maximilián Heinrich.

Nová tradice?

Za akcí stojí spolek Klasická hudba mladým, který ji organizačně zajišťuje. Nejlepší mladé umělkyně a umělce z regionu doprovodí smyčcový orchestr. Sólově se představí hráči na nástroje od houslí po trombon. Žáci si tak zahrají s budoucími profesionály. Mohla by vzniknout nová tradice.

Následné koncerty v pondělí 20. a v úterý 21. listopadu nabídnou vždy od 18 hodin to nejlepší z pardubické konzervatoře. Na pondělním koncertu sólistů v Malém sále Domu hudby se od 18 hodin představí třeba houslista Martin Zdvihal, varhaník Adam Suk anebo trombonista Richard Kosuk. Následující večer ve společenském sále zámku bude patřit komorním souborům. Festival už má za sebou dva prology. Výtěžek půjde na charitativní účely.

Jak vůbec dnešní studenti smýšlejí o událostech roku 1989 i 1939? „Považujeme to za jedny z nejdůležitějších událostí novodobých dějin, co formovaly naši republiku. Právě proto organizujeme koncert, abychom připomněli takhle důležitý svátek,“ říká Josef Vogl. A doplňuje ho Maximilián Heinrich: „Abychom ani my, co jsme to nezažili, nezapomínali. Abychom si uvědomovali, že realita, ve které žijeme, není samozřejmostí.“

autor: Jakub Malý
Spustit audio

Související