Suchá zima. Hrabošům prospívá, zemědělce ničí

6. únor 2020

Přemnožení hraboši likvidují české zemědělství. Podle viceprezidenta Agrární komory České republiky Ing. Leoše Říhy dosáhly škody v zemědělství ke dvěma miliardám korun. Podle něj za to může také liknavost orgánů, které o likvidaci hrabošů nerozhodly včas.

„Hraboši jsou teď naším problémem číslo jedna. Potřebujeme nutně situaci řešit a ochránit tak plodiny, které pěstujeme. Jsme zemědělci, ne škůdci, kteří chtějí všechno živé vyhubit. Ale pokud je překročena významná mez a nastane kalamita, musíme zakročit. Je to stejné jako když likvidujeme škůdce na pokojových květinách nebo na ovocných stromech. Jsme rádi, že se můžeme jako zemědělci vyjádřit,“ říká Ing. Vanda Rektorisová.

Čtěte také

Počet nor hrabošů převyšuje podle Leoše Říhy v současnosti kalamitní výši 1 100 nor. Běžný průměr je 200 nor. V této fázi už nepomohou berličky v podobě pomoci dravců. A bohužel ani lidská síla. Lidé na polích nestačí ručně sypat do každé nory dvě až čtyři granulky.

Řešením je povrchové použití přípravku, který zastaví kalamitní nárůst počtu hrabošů. „Chceme se s ekology domluvit na kompromisu. A ten spočívá v povrchové aplikaci jedu. Existují malá rozmetadla, kterými bychom mohli v těch nejhorších ohniscích stavy hrabošů omezit. Věřím v zájmu obyvatel naší země, že dohoda bude, a že si všichni uvědomí, že účinná látka ve Stutoxu není takové zlo, jak se často předkládá. My zemědělci litujeme, že se to nechalo dojít do miliardových škod,“ říká viceprezident Agrární komory České republiky.

Hraboši způsobují nejen obrovské škody na úrodě, ale velmi závažný je podle zemědělců také přenos chorob, kterými se od hlodavců mohou nakazit lidé.  Aktuální je tedy nejen otázka zemědělská, která souvisí se zdražováním potravin, ale také otázka zdravotních následků české populace.

Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.