Sváteční vrstvený řízek

Potřebujete: 4 - 8 vepřových - může být i panenka, telecích nebo drůbežích řízků tvrdý sýr tak 20 dkg na 4 porce (eidamská cihla 30%) necelou 1/2 másla strouhanku sůl pepř

Postup:
Řízky naklepeme, nařízneme kraje, aby se nakroutily, opepříme a necháme odležet v lednici. Vymažeme máslem větší zapékací mísu, plech nebo remosku, vysypeme strouhankou - na dně může zůstat trochu větší vrstvička (usuším rohlíky a nastrouhám v robotu) a celé dno mísy poklademe tenkou vrstvou nakrájeného másla, pak celou plochu másla posypeme nastrouhaným sýrem, položíme naklepané, teprve před položením osolené řízečky těsně k sobě (nesmí se překrývat) a opakujeme vstvu, sýr, strouhanka (zase jen lehce zasypat navtstvený sýr) a na strouhanku nakrájíme na tenké plátečky máslo. Upravíme okraje, aby nebyly roztřepené a přikryté pečeme do zlatova. Protože nemám elektrickou troubu, jen remosku, tak si myslím, že by to kuchtíci mohli dát tak na 220 stupňů, ale musí si to vyzkoušet. V troubě je to lepší péct, protože se řízečky upečou z obou stran, kdežto pro remosku muž vymyslel fígl, že ji postaví ve stojanu na sklokeramickou desku a občas pod ní zatopí. Pokaždé se na něj zlobím se, ale výsledek je bez obracení, což bylo dřív dost nepraktické a řízky se potrhaly. Příloha může být bramborová kaše, nebo lehce pomačkané brambory, do kterých zamíchám trochu kysaného syrového zelí a lehce osmahlou čerstvou cibuli. Vypláchnu velkou sběračku vodou, naberu, udělám dva kopce a ty ještě ozdobím nadrobno nakrájenou červenou paprikou, pórkem a petrželkou. Řízek je velmi lehký, a proto vhodný i pro starší strávníky.