Švestková povidla

Švestková povidla

Chtěli byste připravit domácí povidla, ale od jejich přípravy vás odrazuje zdlouhavá příprava? Vyzkoušejte starý snadný recept, který zaručeně funguje!

Suroviny:

  • 5 kg švestek
  • 1,2 kg cukru krystal (podle kyselosti švestek)
  • 200 ml octa
  • podle chuti: skořice, rum

Postup:

Švestky vypeckujte a natrhejte nebo nakrájejte na drobnější kousky. Zasypte cukrem, zalijte octem a nechejte odstát, klidně přes noc. Vzniklou šťávu nevylévejte, dejte vařit asi na hodinu, směs by měla probublávat a švestky se rozvaří.

Po hodině snižte teplotu a vařte asi další dvě hodiny, občas promíchejte, aby se nepřipálila. Na závěr můžeme přidat mletou skořici a zakápnout povidla rumem. Až dostane směs ideální konzistenci, tedy nebudou povidla moc tekutá, vlijte do čistých sklenic, zavíčkujte a obraťte dnem vzhůru a nechte vychladnout.