Švestkový kečup

Švestkový kečup

Koláč, povidla nebo i slivovice. Tradiční využití modré úrody můžete letos rozšířit i o přípravu švestkového kečupu. Skvěle chutná k uzenému masu.

Na 2 skleničky:

  • 500 g vypeckovaných švestek
  • 50 ml jablečného octu
  • 30 g hnědého cukru
  • 3 stroužky česneku
  • půl lžičky mleté skořice
  • čtvrt lžičky perníkového koření
  • pepř

Povidla v pomalém hrnci. Skoro bez práce!

Vaříme povidla v pomalém hrnci

Podzimní inspirace kvete i v kuchyni. Švestek i jablek se letos urodilo hodně. Jsou sice menší, ale je jich dost. Podle kuchařky Aleny Černé jsou nejlepší povidla dělaná v tzv. pomalém hrnci. V Radioporadně nám vysvětlila jeho funkci.

Postup:
Švestky nakrájíme na kousky, zalijeme 100ml vody s jablečným octem. Přidáme cukr, koření a rozmačkaný česnek. Přivedeme do varu a dusíme asi 20 minut.

Směs rozmixujeme, propasírujeme přes síto, vrátíme na plotnu, přivedeme k varu a horké plníme do skleniček. Uzavřené sklenice otočíme dnem vzhůru a necháme vychladnout. Podáváme například k uzenému masu.