Svíčková z divoké kachny
Potřebujete:1-2 divoké kachny 3 velké mrkve 1 celer 2 petržele Tlučený jalovec Trochu soli 20dkg špeku ¼ másla 3-5dcl bílého vína 1/2l vývaru z drůbku nebo zeleniny 1 koflík smetany 1 citrón 2 lžíce zavařeniny (jeřabiny, brusinky nebo i rybíz) 10 kuliček celého černého pepře 10 kuliček jalovčinky 5 kuliček nového koření 1 bobkový list Trochu tymiánu
Postup:
Kachnu oškubeme, očistíme, posypeme tlučeným jalovcem a dáme odležet asi na tři dny do chladna. Poté vyndáme, prošpikujeme špekem, osolíme a dáme osmahnout na rozškvařený špek. Na másle osmahneme zeleninu, osolíme a přidáme k nakrájené kachně. Podlijeme vývarem, přidáme koření a dusíme za stálého podlévání vínem. Když je všechno měkké, zeleninu propasírujeme nebo rozmixujeme, přilijeme smetanu, přidáme zavařeninu, trochu citrónové šťávy a nastrouhané kůry. Promícháme a necháme přejít varem. Servírujeme s houskovým knedlíkem, plátkem citrónu, lžící smetany nebo šlehačky a několika bobulkami jeřabin nebo brusinek.
Nejnovější recepty
E-shop Českého rozhlasu
Přijměte pozvání na úsměvný doušek moudré člověčiny.
František Novotný, moderátor


Setkání s Karlem Čapkem
Literární fikce, pokus přiblížit literární nadsázkou spisovatele, filozofa, ale hlavně člověka Karla Čapka trochu jinou formou.