Sýrový quiche
Ideální společník na piknik s přáteli nebo skvělá lehká večeře. Základem je křehké těsto, které si naplníte podle Vaší chuti - slanina, čedar, cibule nebo špenát?
Na formu o průměru 29 cm:
- 175 g hladké mouky 10
- 0 g studeného másla
- 1 žloutek
- špetka soli
- 4 lžíce ledové vody
Náplň: - baby špenát
- 100 g čedaru
- 3 vejce
- 250 ml smetany
- cherry rajčata
- sůl
- pepř
Další varianty: slanina, jarní cibulka, pórek, gorgonzola, mladý hrášek, chřest, cibule, kopr...
Mouku vysypeme do mísy, přidáme studené máslo nakrájené na kousky a zbývající suroviny. Prsty vytvoříme „drobenku“ a rychle zpracujeme v hladké těsto, které dáme na 10 minut do lednice. Mezitím si rozehřejeme troubu na 200°C.
Těsto rozválíme, přeneseme do formy a vyložíme, těsto které přesahuje přes formu odřízneme. Dno propícháme vidličkou a dáme péct na 20 minut. Mezitím si připravíme náplň: špenát spaříme horkou vodou a v míse rozšleháme vejce se smetanou a přidáme nastrouhaný sýr. Osolíme, opepříme a přidáme špenát. Vlijeme do formy, přidáme na kolečka nakrájená rajčata a pečeme asi 25 minut. Podávat můžeme teplý i studený.
TIP: Pro ještě lepší těsto odeberte lžíci hladké mouky a nahraďte ji lžící strouhaného parmazánu.
Nejnovější recepty
E-shop Českého rozhlasu
Hurvínek? A od Nepila? Teda taťuldo, to zírám...
Jan Kovařík, moderátor Českého rozhlasu Dvojka
3 x Hurvínkovy příhody
„Raději malé uměníčko dobře, nežli velké špatně.“ Josef Skupa, zakladatel Divadla Spejbla a Hurvínka