Sýrový quiche

Ideální společník na piknik s přáteli nebo skvělá lehká večeře. Základem je křehké těsto, které si naplníte podle Vaší chuti - slanina, čedar, cibule nebo špenát?

Na formu o průměru 29 cm:

  • 175 g hladké mouky 10
  • 0 g studeného másla
  • 1 žloutek
  • špetka soli
  • 4 lžíce ledové vody

    Náplň:
  • baby špenát
  • 100 g čedaru
  • 3 vejce
  • 250 ml smetany
  • cherry rajčata
  • sůl
  • pepř

    Další varianty: slanina, jarní cibulka, pórek, gorgonzola, mladý hrášek, chřest, cibule, kopr...

Mouku vysypeme do mísy, přidáme studené máslo nakrájené na kousky a zbývající suroviny. Prsty vytvoříme „drobenku“ a rychle zpracujeme v hladké těsto, které dáme na 10 minut do lednice. Mezitím si rozehřejeme troubu na 200°C.

Těsto rozválíme, přeneseme do formy a vyložíme, těsto které přesahuje přes formu odřízneme. Dno propícháme vidličkou a dáme péct na 20 minut. Mezitím si připravíme náplň: špenát spaříme horkou vodou a v míse rozšleháme vejce se smetanou a přidáme nastrouhaný sýr. Osolíme, opepříme a přidáme špenát. Vlijeme do formy, přidáme na kolečka nakrájená rajčata a pečeme asi 25 minut. Podávat můžeme teplý i studený.

TIP: Pro ještě lepší těsto odeberte lžíci hladké mouky a nahraďte ji lžící strouhaného parmazánu.

Nejnovější recepty

E-shop Českého rozhlasu

Když vás chytne klasika, nikdy vás už nepustí. I kdybyste se před ní plazili.

Petr Král, hudební dramaturg a moderátor Českého rozhlasu

Nebojte se klasiky!

Nebojte se klasiky!

Koupit

Bum, řach, prásk, křup, vrz, chrum, švuňk, cink. Už chápete? Bicí! Který nástroj vypadá jako obří hrnec ze školní jídelny potažený látkou? Ano, tympán! A který připomíná kuchyňské police? A který zní jako struhadlo? A který jako cinkání skleničkami? A který zní jako vítr?