Teplý čaj v horku? Osvěží vás lépe než ledový

9. červenec 2020

Čaj nás v zimě dokáže zahřát, ale co v létě? Existují studené čaje, které osvěží. Zchladit ale dokáže i teplá verze.

„Dá se říct, že teplý čaj osvěží lépe než ten studený, protože doplníte tekutiny a nepotíte se tolik, jako když si dáte studený čaj,“ říká Nela Nevělíková z pardubické čajovny.

Kolik barev má čaj?

Černý, bílý a zelený čaj je dobře známý. Věděli jste, že existuje ještě víc barev čajů? Slyšeli jste někdy o žlutém čaji? Například polozelený čaj Oolong je výborný pro přípravu drinku Staroboršov. Stačí vychlazený čaj rozmixovat s karamelem a letní osvěžení je hotové.

Ovocný čaj ve skutečnosti čajem není, protože není z čajovníku, ale z ovoce. Stejně tak chybně označujeme čaj lipový, mátový nebo šípkový.

Čaj k jídlu

Čaj Matcha je dobrý nejen na pití, ale dá se také jíst. Použít se může mnoha způsoby, od pečení, přes zmrzlinu nebo i ve slané kuchyni. Barmské čajové lístky se zase nakládají a nechávají kvasit. Užití mají podobné jako kyselé okurky. Dají se podávat jako příloha, ale také třeba do salátů.

Zajímá vás, jak dlouho se má správně louhovat čaj? A jaké množství čajových lístků je správné na jednu porci? Poslechněte si celou Radioporadnu.

Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.