Teplý čaj v horku? Osvěží vás lépe než ledový
Čaj nás v zimě dokáže zahřát, ale co v létě? Existují studené čaje, které osvěží. Zchladit ale dokáže i teplá verze.
„Dá se říct, že teplý čaj osvěží lépe než ten studený, protože doplníte tekutiny a nepotíte se tolik, jako když si dáte studený čaj,“ říká Nela Nevělíková z pardubické čajovny.
Kolik barev má čaj?
Černý, bílý a zelený čaj je dobře známý. Věděli jste, že existuje ještě víc barev čajů? Slyšeli jste někdy o žlutém čaji? Například polozelený čaj Oolong je výborný pro přípravu drinku Staroboršov. Stačí vychlazený čaj rozmixovat s karamelem a letní osvěžení je hotové.
Ovocný čaj ve skutečnosti čajem není, protože není z čajovníku, ale z ovoce. Stejně tak chybně označujeme čaj lipový, mátový nebo šípkový.
Čaj k jídlu
Čaj Matcha je dobrý nejen na pití, ale dá se také jíst. Použít se může mnoha způsoby, od pečení, přes zmrzlinu nebo i ve slané kuchyni. Barmské čajové lístky se zase nakládají a nechávají kvasit. Užití mají podobné jako kyselé okurky. Dají se podávat jako příloha, ale také třeba do salátů.
Zajímá vás, jak dlouho se má správně louhovat čaj? A jaké množství čajových lístků je správné na jednu porci? Poslechněte si celou Radioporadnu.
Mohlo by vás zajímat
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.
Václav Žmolík, moderátor


Zmizelá osada
Dramatický příběh viny a trestu odehrávající se v hlubokých lesích nenávratně zmizelé staré Šumavy, několik let po ničivém polomu z roku 1870.