Terapeutická pomoc je normální, říká dramaterapeut Tomáš Jireček

9. únor 2022

Psychoterapie se dá jednoduše řečeno rozdělit na verbální terapii a kreativně umělecké terapie jako arteterapie, muzikoterapie, dramaterapie, tanečně pohybová terapie a další. Dramaterapii nám představil Tomáš Jireček.

„V podstatě jde o to, že každý přístup otevírá dveře ke klientovi jinudy. Krásně to napsal Bessel van der Kolk v knize Tělo sčítá rány. Popisuje, že verbální terapie na to jdou řekněme shora dolů. Člověk, když chodí na verbální terapii, tak si něco uvědomí a někdy se stane, že se to propíše do těla. Lidé třeba chodí víc rovně, jinak dýchají, má to vliv na zdraví. A ty umělecko-kreativní terapie na to jdou odspodu. Že se nejprve něco děje s tělem a to se potom může propsat do dalšího vnímání reality,“ vysvětluje terapeut Tomáš Jireček.

První písemná zmínka o dramaterapii je ze 17. století. „Samotné slovo “dramaterapie“ se objevilo ve 30. letech v USA. A u nás se dramaterapie začala rozšiřovat v 90. letech, kdy ji sem přivez a začal budovat Michael Reisman,“ dodává Tomáš Jireček.

Terapie pro každého

„Když člověka bolí noha, tak jde k doktorovi, a když ho bolí duše, blbě se mu spí, má třeba nějaké ne zcela utěšené vztahy, tak je fajn si říct o pomoc. Chtěl bych tímto rozhovorem přispět i k tomu, abychom se na pomoc terapeutickou koukali jako na pomoc normální,“ říká Jireček.

Není tedy na místě, stydět se za to, že člověk navštěvuje terapeuta. „Terapie je vhodná pro každého, i zdravého člověka. Zároveň je pro lidi, kteří mají nějakou diagnózu. Lidé s duševním onemocněním jsou lidé, kteří ke mně často otevírají kliku,“ dodává terapeut.

Typy dramaterapie

„Dramaterapie má mnoho podskupin. Já jsem vycvičený v ranku, který se jmenuje vývojové proměny. Při nich se hodně pracuje s improvizací. Technikou je pak hra, herní prostor, kdy si můžeme hrát a nemusíme být sami sebou. První setkání bývá dost povídací, tam se dělá anamnéza. Při dalším setkání už zkoušíme jít do hry a moje práce je hlavně koukat a nějak na daného člověka reagovat. Nejde mi o to, člověka předběhnout, ale jde mi o to, aby se klient cítil fajn a snažil se nějakým způsobem vyjádřit,“ říká Tomáš Jireček.

Zajímá vás, jak probíhá sezení, co se při něm děje? Jde provozovat dramaterapii také ve skupině? Jaká je odezva klientů? Co všechno pomůže dramaterapie vyřešit? A kdy přemýšlet o dramaterapii? Poslechněte si celé povídání s Tomášem Jirečkem.

Spustit audio

Související