Tesla, kasárna Hůrka, letní stadion. Pardubice nachází využití pro opuštěné areály

9. červenec 2018 10:46

Několik let pardubická radnice marně hledala někoho, kdo by využil opuštěné průmyslové nebo vojenské areály. Teď se začíná pomalu rýsovat řešení a některé z brownfieldů brzy zmizí z mapy města.

Na začátku roku 2015 bylo v katastru města 16 nevyužitých lokalit, celkem se jednalo o plochu téměř 100 hektarů. Z toho víc než polovinu zaujímají čtyři areály, které teď patří městu.

Konkrétně to je Tesla Kyjevská, letní stadion, bývalá kasárna Hůrka a Masarykova kasárna. Zatím nezastavěné jsou také lokality bývalé Prokopovy továrny nebo areál železničního vojska u krematoria, ty ale mají soukromé vlastníky.

O místo bývalé Tesly má zájem společnosti Linkcity, chce tam postavit pavlačové a rodinné domy, obchody a nějaké zázemí a měla by tam být i parkovací místa. Firma musí zachovat budovu bývalé Telegrafie, která navíc bude vlastně sloužit jako jakási protihluková zeď u železniční trati.

Na místě bývalé Tesly nejspíš vzniknou byty i dětské hřiště

Vizualizace přestavěného areálu Tesly v Pardubicích

V Pardubicích se po mnoha letech podařilo najít zájemce o jeden z největších brownfieldů - areál bývalé továrny Tesla Kyjevská. Tu i s pozemky o rozloze 2,5 hektaru získá firma Linkcity. Nejdřív do pronájmu, pak ho koupí za 35 milionů korun.

Vyřešený je podle informací primátora Martina Charváta z hnutí ANO letní stadion přímo v centru města. Místo zůstane sportovcům, ale čeká ho velká rekonstrukce tak, aby na fotbalovém stadionu bylo možné pořádat nejvyšší soutěže, a v okolí, třeba v místě bývalých jatek u Tyršových sadů, budou další sportovní plochy pro širokou veřejnost.

Sto bytů na Hůrkách

Další výběrové řízení vyhlásila radnice u areálu na Hůrkách. Naposledy výběrové řízení zrušila proto, že jediný zájemce, firma Pernštejn City, nedodala včas jeden z potřebných dokumentů.

Vítěz soutěže nejdříve získá právo na ploše stavět a až následně bude moct pozemky pod stavbami odkoupit. Město si tam dává podmínku, že budoucí investor bude muset mimo jiné postavit 100 nájemních bytů. Pokud se ten poslední vyhlášený tendr podaří, měli bychom znát developera ještě letos.

Otazník zatím visí nad Masarykovými kasárnami. Tam město koupilo od státu asi 8 hektarů. Část území si stát nechal pro stavbu nového sídla úřadu práce, ta stavba už měla dávno začít, ale kvůli sporům s projekční firmou propadly slíbené evropské dotace ve výši asi 200 milionů korun, podle poslední informací od ředitele krajské pobočky úřadu práce Petra Klimpla by práce mohly začít příští rok na jaře.

Areály v majetku soukromníků

Památkově chráněné Automatické mlýny mají nového majitele, ten s městem Pardubice i krajem spolupracuje, v plánu jsou galerijní prostory nebo centrální polytechnické dílny.

Čtěte takéAutomatické mlýny znovu ožívají, chystá se pekárna i pivovar

V ulici Na Spravedlnosti začala stavba 275 bytů, 19 nebytových prostor a 350 parkovacích a garážových stání, hotovo má být v září 2021. Bývalý areál železničního vojska v ulici S.K. Neumana změnil majitele a nový vlastník také počítá se zahájením výstavby, s důrazem na byty a místo bývalé Prokopky na Palackého třídě chce ČSOB pojišťovna vystavět moderní sídlo firmy.

Spustit audio

Související