Těsně před revolucí utekl na Západ. Čechoameričan Radim Zenkl šel za svobodou i za muzikou

21. říjen 2024

Vyrůstal za minulého režimu. Ve 13 letech se rozhodl, že jednou svou zemi opustí. Za dalších 10 roků svůj nápad zrealizoval.

„V létě 1989 jsem odjel. Netušil jsem, co se chystá. Mrzelo mě, že nemůžu být součástí té změny, oslav, obrovské euforie, ale sledoval jsem to aspoň zdálky. V USA jsem bydlel asi 25 let. Dnes už mám základnu na Moravě, do Ameriky dál párkrát do roka jezdím na různá hudební turné,“ říká hudebník Radim Zenkl.

Podněty z obou stran

Střední věk má pro muzikanta svoje výhody. „Pořád se inspiruje svými dávnými idoly, kteří jsou třeba o generaci starší, ale zároveň se může inspirovat i mladší generací, která má jiný přístup, jiné zkušenosti, vyrůstala za jiných podmínek. I s Ondrou Kozákem máme rozdíl asi 18 let. Je to obohacující pro nás oba, že máme dva světy, které se nám takhle daří spojit,“ uvedl k nové hudební spolupráci.

Radim Zenkl a Ondra Kozák

Jak vůbec vzniklo duo Zenkl Kozák? „Oba dva jsme vyrůstali při poslechu americké bluegrassové muziky. Poznali jsme se na festivalech asi před 15 lety. Jako duo spolu existujeme necelé 4 roky. Je tam vlastní tvorba, vliv jazzu, folku, blues a etnické hudby. Rádi se věnujeme lidové muzice z Moravy, Slovenska, Česka, Irska a Skotska. Ondra hraje hlavně na kytaru, ale taky na housle, dobro, basu. Já jsem před časem k mandolíně přidal různé flétny včetně fujary, didgeridoo i trochu klavír.“

Jejich podzimní turné odstartuje v Pardubickém kraji. Dvojice se konkrétně představí v úterý 22. října v Alternativním klubu Tyjátr a hned ve středu 23. října ve Spolkovém domě Chrudim. Po koncertech v Ostravě a Velkých Karlovicích následuje sobotní vystoupení na jazzovém festivalu v Lanškrouně. V listopadu přijdou na řadu Vyškov, Brno, Lysá nad Labem a Kladno.

Radim Zenkl umí zahrát melodii i doprovod současně. K čemu je to dobré a jak to zní? Poslechněte si originální Zenkl style v záznamu rozhovoru.

autor: Jakub Malý
Spustit audio

Související